2012. február 22., szerda

A nagy ötlet

Tavaly októberben többször is írtam arról, milyen szervezetten, rendezetten zajlott Romániában a népnek az ő megszámlálása. Ami azért elég fontos akció, hiszen aztán elég sok mindent mérnek, alakítanak a kapott adatokhoz. Ezért is alapvető, hogy pontos adatok szülessenek. Na, ezek tutira pontosak lesznek, lehet rájuk alapozni. Már csak azért is merem ezt bizton állítani, mert az internet korában (amikor pl. a Kepler 22b nevű bolygóra vetjük a szemünket, ugyanakkor az Antarktisz jege alá is beférkőzünk) évekig tartónak jósolják az adatok feldolgozását. És, mint tudjuk, na minek kell az idő? Igen! A jó munkának - ügyes vagy, leülhetsz.

                                                                                                                                   (Illusztráció: betetakcio.hu)
Szóval  - már nem azért, hogy dicsérjem magam, de tényleg - én megmondtam már akkor, hogy nem kell a nagy felhajtás például a személyi számok körül, hogy most akkor kell-e kérni, vagy nem, kiadható-e vagy sem - az adatfeldolgozók kérjék ki azt egy hivataltól, hiszen mindegyikünké megvan valamelyiknek, mert egy legegyszerűbb űrlapot sem lehet kitölteni, hogy ne kérnék (apropó adatvédelem).
Ez volt akkor.
Most meg mit hallok?
"Állami intézmények adatbázisából pótolná a statisztikai intézet a népszámlálás hiányzó adatait."
Heuréka!
Te, ezek olvassák a blogomat! Így már értem például azt is, miért viselkednek furcsán a telefonjaim!
Azt mondják, hogy az adóhivatalok, a katonaság, a tanintézetek meg a büntetés-végrehajtási intézmények adatait fogják használni. Nagyon leleményes. Hiszen mindenki jár vagy járt oviba, iskolába (vagy legalábbis lajstromba vették); van valami jövedelme, tehát adózik; még nem olyan régen szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot, tehát a férfiak jó része nyilvántartott; akire pedig semmi nem vonatkozik, azt előbb-utóbb bekasztlizzák - tehát mindenki le van fedve.
Nem is értem, mire volt az a nagy felhajtás?! Eleve így kellett volna kezdeni. Na, majd a következőnél.
Te, figyelitek, mit kihoznak ezek az én ötletemből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése