2012. június 6., szerda

Hányas mérce?

Tegnap este, kocsiban ülve hallgattam a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorát. Ebben szó volt arról, hogy Kövér László Székelyföldre érkezett.

                                 Kövér László és Szász Jenő MPP-elnök       (fotó: szekelyhon.ro)

Nevezett maga mondta el az interjúban, hogy akár csak négy éve, most is barátai meghívására érkezett oda, hogy segítse a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányát, melynek keretében mintegy 50 településre jut el. Ezt kötelességének is érzi, mint az MPP tiszteletbeli elnöke. Kérdésre válaszolva azt is hozzátette, hogy - mint EU-állampolgárnak - éppen olyan joga van ki- vagy beutazni Romániába, mint bárki másnak, és nem is érte semmilyen atrocitás a határon, de erre nem is gondolt valójában (mármint arra, hogy érhetné), hiszen nem követett el, és nincs is szándékában elkövetni semmit, ami miatt állami szervek felelősságre vonhatnák.
Hát, ha már a felelősségnél tartunk...
Idézet a FIDESZ egy mai, szerkesztőségekhez eljuttatott, a tárgyhoz kötődő közleményéből: "Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői szerint Kövér László országgyűlési elnök erdélyi látogatása és részvétele a Magyar Polgári Párt kampányeseményein sem jogi, sem politikai alapon nem lehet kifogás tárgya, mert az Európai Unió minden polgárát megilleti a szabad mozgás joga, európai politikusok rendszeresen részt vesznek az egyes tagállamokban megrendezett párteseményeken. (...) Amennyiben Tony Blair korábbi brit miniszterelnök ellátogahtaott az MSZP kampányrendezvényére, vagy Daniel Cohn-Benditnek joga van, hogy pártprogramokon részt vegyen Magyarországon, úgy Kövér Lászlónak és párthovatartozástól függetlenül minden magyar politikusnak is joga van az Európai Unió bármely tagországában vagy másutt tenni ugyanazt. (...) A magyar néppráti képviselőcsoporta kettős mérce e formáját is határozottan visszautasítja."
Én azt hiszen, hogy a hangsúly azon kellene legyen, hogy Kövér László - ellentétben a 4 évvel ezelőtti látogatásával - most az Országgyűlés elnöke, és most mint ilyen, valójában - ahogyan mondani szokás - a határok felett egyesített nemzet egyik főméltósága. Mondom a nemzeté, akitől nem egy szerencsés gesztus, hogy egy párt mellett agitál - legyen az bármelyik.
Valóban, jogi alapon nem kifogásolható, hogy Székelyföldön kampányol az MPP-nek.
Abban már nem vagyok biztos, hogy politikailag nem lehet benne kifogásolni valót találni. Egyrészt, mert a FIDESZ egy másik "szárnya" meg az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) nyomja ezerrel, de olyan politikusaik is vannak (mégha tél-túl is), akik meg az RMDSZ-esek mellett mosolyognak. Akkor most mi van? És most ne tessék azt mondani, hogy ez azt jelenti, hogy mindhárom romániai pártot támogatják, és ezzel rendben van az egyensúly! Akkor lenne rendben, ha kimaradnának a kampányból. (Ez persze nem csak a FIDESZ-re vonatkozik adott esetben.)
Az pedig csak szemforgatás, hogy Tony Blair, meg Daniel Cohn-Bendit is bezzeg - ne tessék már egy kalap alá venni a magyarországi, meg a romániai magyarságot érintő választást. Miközben az összefogásra buzdít mindenki, de gyakorlatilag a pártok és pártszülemények egymásközti gyengítésére gyúrnak. Sőt, szinte buzdítanak másokat is: párthovatartozástól függetlenül minden magyar politikusnak is joga van az Európai Unió bármely tagországában vagy másutt tenni ugyanazt.
De mi nem "bármely" vagyunk, hanem egyike annak az elszakított területnek, melyért pár napja, a Nemzeti Összetartozás Ünnepén sírtak-ríttak. Akkor most velünk szemben  - hogy úgymondjam - nemzetmegtartóan viselkedni "kettős mércét" jelent, és mint olyan, visszautasítandó?!
És a végére egy kis témába vágó "fekete humor".
Ugyancsak tegnap este, még mindig kocsiban ülve hallgattam szintén a Kossuth Rádióban az este 10 órás híreket. A bemondó a Kövér-látogatásról beszélt. Arra kaptam fel a fejem, hogy ennek kapcsán EMNP-ot említett. Aztán MPP-t, majd újra EMNP-t, és negyedjére ismét MPP-t. Figyeltem, nem arról szólt a szöveg, hogy a másik párt esetleg miként reagált vagy ilyesmi, tehát az EMNP emlegetése indokolatlan volt. Tehát csak MPP-t kellett volna mondani. Ebből is látszik, hogy az első számú közszolgálati rádió hírszerkesztője (is) mennyire tisztában van a romániai magyarság helyzetével.

3 megjegyzés:

  1. Gyomorforgató, amit csinálnak. Annyira undorodom, hogy beszélni sem tudok róla. A cikkedet csak az irántad való tiszteletből olvastam végig, és nem hagytam abba az első 5 sor után.
    Eddig nem kértem magyar állampogárságot, és a közeljövőben nem is fogok. Én nem akarok közéjük tartozni...és ez fáj. Hülye helyzet. Szerintem rengetegen érzik igy magukat közülünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. -Köszönöm az irántam tanusított tiszteletet :)
      -Az állampolgárságról nem pont egyformán vélekedünk továbbra sem - de erről már cseréltünk véleményt, és nincs is azzal semmi baj.

      Törlés
  2. Igen,elfogadom. Nekem alacsonyabb a tűrésküszöböm. Kivánom, ne jussunk oda, hogy a tiedet is átlépjék.

    VálaszTörlés