2012. február 10., péntek

Hópálya

Újabb félidőt játszottak a Bukaresti Naţional (Nemzeti) Arénában. Úgy értem, nem focimeccset, hanem az aréna működtetésében. Talán emlékeztek rá, milyen emlékezetes körülmények között avatták fel a sok-sok euróból összedobott sportlétesítményt szeptemberben, amikor a román meg a francia foci válogatottak csak úgy rúgták a port... Aztán alig telt-múlt pár hét, kicserélték a vakondtúrásokra hajazó kiemelkedésekkel tarkított, legelőhöz hasonlító nemzeti gyepszőnyeget, olyan, egyenesen Hollandiából hozottra, ami szintén nem két baniba fájt - már akinek fájt. Már akkor megmondták, hogy május 9.-ig, mikor ott rendezik majd meg a idei Európa Liga-döntőt, újfent ki kell cserélni. Készülve a jeles eseményre a minap az UEFA két szemlézőt szalasztott a helyszínre, ugyan vizslassák már meg, hogyan néz ki a stadion 3 hónappal a döntő előtt. Lehet, rosszat sejtettek. Jól sejtették: a gyepet hó borította!

                                                                                                                                     (Illusztráció: nb2.hu)
Na, és akkor mi van?-kérdezhetnénk. Hiszen tél van, havazott. Igen, csakhogy egy ilyen létesítmény gyepszőnyegét takarítani kellene, az nem szántóföld, ahol a hó jó hatással van a szunnyadó vetésre. (Bár, ahogy kinézett szeptemberben, akár a vetőgépet is rá lehetett volna ereszteni...) A - bizonyára kicsit túlzó - híradások szerint a nézőbiztosok "valósággal sokkot kaptak" attól, hogy "még nem takarították le a havat a gyepről, holott már két hete lehavazott Bukarestben". A karbantartók szerint azért nem cselekedtek, mert úgy vélték, a hó védi a gyepet - mondtam én az imént, hogy ilyen hatás is van, és a szakértő gondnok fejében még bizonyára a mezőgazdaságban szerzett tapasztalatai csapongtak (úgy értem, lehet korábban paraszt volt). Az uefásokat ez nem hatotta meg, és kérték, ugyan ragadjanak már lapátot, oszt essenek neki a melónak. A kitüntető feladatot valami rabokkal végeztették el.

                                                                                                                                 (Illusztráció: nepsport.hu)
Hát, ideje is volt, mert a jövő héten kezdődik az nemzetközi fociszezon, február 16-án az Európa Ligában a Steaua a holland Twentét fogadja. Vajon, ha nem jöttek volna az UEFA-küldöttek, mikor került volna sor a lapátolásra? Vagy optimista meteorológiai előrejelzést kaptak, hogy addig elolvad az összes hó? Utóbbi esetben viszont tengernyi víz lenne a pályán. Ja, tényleg, a vetést öntözni is kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése