2012. február 19., vasárnap

Ki véd meg az "emberjogvédőktől"?

Nem örülök, hogy igazam lett.
Karácsony táján írtam arról: úgy néz ki, Marosvásárhelyen felveheti a még 2. számot viselő iskola a városépítő néhai polgármester, Bernády György nevét. Akkor ugye szóba jött, hogy a Helyi Tanács megszavazta a javaslatot, melyet a szülők aláírásgyűjtése támasztott alá. Nem kellett nagy jóstehetség annak előre látásához, hogy azok, akik ezzel ellentétben Adrian Păunescu volt kommunista költőt szerették volna névadónak, ebbe nem nyugszanak bele. Az önkormányzati javaslatot még nem ültették gyakorlatba, sőt, nem is konkrétan a Bernády György nevének felvételéről szavaztak, csak a névváltoztatás procedúrájának elindításáról - máris itt határozat semmissé tevésére szóló kérelem.

                                                     A szóban forgó iskola                   (Fotó: szekelyhon.ro)
Nem mondanám, hogy a dolog meglepő. Jellemző ez az országra, melynek területén Marosvásárhely most van. Abban sincs semmi meglepő, hogy ezt a semmitési javaslatot ugyanaz a személy jegyzi, aki a hírhedt költőt javasolta "keresztapának", és aki (micsoda eredeti ötlet) most aláírásgyűjtést kezdeményez a maga javára. A hátborzongató az, hogy mindezt egy olyan szervezet nevében teszi, mely nevében hordozza az - kapaszkodj meg - "emberjogvédő" megnevezést! Ezek után feltevődik a kérdés: nem hiányzik-e a szervezet nevéből valami? Például az a meghatározás, mely körülhatárolja, mely emberek jogait védik is ők pontosan.
Azért azt is még hozzátenném, hogy arról a Marosvásárhelyről beszélünk, ahol pillanatnyilag a mi, magyarok érdekeinek védelmére esküdöző magyar pártok huzakodnak, hogy állítsanak-e közös polgármesterjelöltet...
Nem tudom, használtam-e már azt a szót fentebb, hogy "Jellemző" ?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése