2012. február 23., csütörtök

Híd hídtól hídig

Mondják, sorsunk meg van írva.
Hogy stílszerű legyek, erre most azt kell mondjam: Chuck Norrisnak nincs megírva a sorsa - Chuck Norris maga írja a sors könyvét.*
Azonban úgy tűnik, Chuck Norris mégsem kerülheti el a sorsát: híd lesz belőle, akárki meglássa.
Mint emlékezetes, pár éve egy budapesti híd elnevezésére hirdetett internetes szavazást a városvezetés. Több se kellett a népnek, fittyet hánytak a hazafiak neveire, meg a hazafias javaslatokra, és azonnal vevők voltak a vicces javaslatra, hogy a mindig és mindent legyőző filmsztár legyen a befutó. A szavazásra felfigyelt az amerikai humorista, Stephen Colbert, aki poénból saját maga is versenybe szállt, sőt, végül ő kapta a legtöbb voksot. A hidat végül egyikükről sem nevezték el, a városvezetők a rendkívül fantáziadús Megyeri híd mellett döntöttek, utalva a városrészre - minek kellett a szavazás?!
Az igazság legyőzhetetlen bajnokának neve aztán szóba jött még például a miskolci uszoda, majd egy újabb híd elnevezésekor. Ez már a Tisza fölött ível át, és végül Móra Ferenc nevét kapta.
De a hidak nem engedik Chuck Norrist. Vagy ő nem engedi a hidakat?

                                                                                                                               (Illusztráció: wikipedia.org)
Legújabban Szlovákiában, Pozsony megye vezetői tapasztalhatják meg, milyen az, amikor a nép szavát akarják meghallani. És amikor a nép hallatja is azt, és vicces kedvében van: egy Dévényújfalut  (Devínska Nová Ves) és az ausztriai Schlosshof nevű községet összekötő, a Morva folyó feletti kerékpárhídnak keresnek nevet. A Facebookon  hirdettek szavazást, és javasoltak három történelmi nevet, azzal a felkiáltással, hogy "a többit az emberek fantáziájára bízzák". Na, ha rájuk bízták, megkapták: bár van javaslat Mária Terézia hídra, meg Szabadság hídra, de pillanatnyilag 66%-al a Texas Ranger vezet. Ezt látva a szavazás kezdeményezői már finomítanak, mondván, csak az emberek véleményére kíváncsiak - vagyis előkészítik a terepet, hogy esetleg kihátrálhassanak az eredmény mögül. A hidat szeptemberben kezdték építeni, és a nyáron már át is szeretnék adni, hogy az emberek szabadon karikázhassanak ott, ahol évtizedekig a vasfüggöny elválasztotta őket. Apropó, Vasfüggöny híd név is megfogalmazódott, amiben azért már van fantázia.
Lényeg a lényeg: divat lett névadáskor Chuck Norrisra szavazni.
Bárhol. Bármikor.
Hiszen Chuck Norris mindenkié.
Mondhatnám úgy is, hogy ő maga a híd az emberek, a nemzetek között. Egy áthidaló.
Ő a híd hídtól hídig.

(*Írjátok meg a Hozzászólás-ban vagy az rczcs@citromail.hu - ra kedvenc Chuck Norris vicceteket!)

1 megjegyzés:

  1. Sok egyetemista valasztott egyszer regen meg egyetemista koromban Temesvaron ugy hogy a valaszto lapra azt irtak "nem megfelelo".
    Talan iden Chuk Noris a nyero
    Lehel

    VálaszTörlés