2012. június 7., csütörtök

Választás Meseországban

Volt egyszer, hol nem volt, a nagy kampánytengeren azért nem túl, sőt, inkább közelebb a közepéhez, volt egyszer egy mesebeli birodalom. Ebben a birodalomban, ahol nagyjában-egészében egy nemzetiségű a lakosság (na, jó, kettő, de a második mindenütt ott van, és különben is, kampányban és népszámláláskor ők is az elsőhöz tartoznak...), szóval ott, ebben a birodalom-faluban is eluralkodott a választás előtti fokozott izgalom és agylágyulás. Hóferhérke nem akarta megismerni a törpéket, és kizavarta őket a házukból, mondván: takarodjanak vissza a bányába, ő különben is a királyfit várja. Jancsi (időlegesen) megtagadta Juliskát, ellenben Csipkerózsika meg azt terjesztette róluk, hogy nem csak testvérek, de még ... vérfertőzésben is élnek, csak titkolják, de kampány idején az nem lehet tovább titkolni a választók elől. Igaz, Csipkerózsikáról kiderült, soron kívüli mézeskalács csomagot vitt neki az éj leple alatt a Vasorrú Bába, hogy ezt terjessze Jancsiékról. Többsincs királyfi úgy gondolta magáról, hogy több úgy sincs olyan, mint ő, így őt a választáson úgy sem tudja legyőzni senki, ezért nyugodt szívvel megesküdött tanácsadói előtt: ha mégis kikapna, Isten őt úgy segélje, nem fog vitába szállni az udvarral. Mint derült égből a villámcsapás, hát nem a Csillagszemű Juhásznak szavaztak bizalmat a parasztok?! Hol a hóhér?-kiáltott a (volt) király - Nyakazza le a felségsértőt! De addigra a hóhér már új álarcott vett fel, és az új uralkodó személyi asszisztense lett.

Nos, kedves gyerekek, most következzen egy olyan történet, ami nem egy mesebeli birodalomban történt, hanem jóval közelebb, és, ha valaki felismeri a helyszínt és a szereplőket, az a valóság számlájára írható. (A sztorit egy korábbi bejegyzésemre kaptam egy blog-olvasómtól, akinek hozzájárulásával, de kicsit "homályositva" teszem azt közzé.)

Nem lehet ezt már nálunk tudni, hogy ki miért és kivel -...most előlröl vagy hátulról ... de szemből azért ritkán... Vasárnap a (pártnév helye)  kampány ''beetetésen'' nagy bográcsos- vagy pörköltfőzés közepette - a csuda tudja mi volt -  (süthettek volna cigánypecsenyét is...) Szóval a mostani ''befutó'' X.Y.  mindent bevetett, nem bízta a véletlenre. Volt kivetitő vászon, s azon játszották be több alkalommal azt a felvételt, amin a volt polgármester X.Z. eskü alatt fogadta, hogy nem indul az (pártnév helye) szemben, továbbá hangoztak el még felvételek, sérelmek. Az alpolgármester is feltárta a sérelmeit a nagy nyilvánosság előtt - régen még a sajtónak is küldött  panaszlevelet konfliktusukról. Ezelőtt négy évvel a most esélyes X.Y. a lábát lejárta X.Z.-ért, hogy trónra ültesse, most meg gátlástalanul szapulja... Nekem aztán mindegy sajnos, hogy ki lesz, mert mindketőnek volt alkalma bizonyitani, de maradandó nyomot egyik sem nagyon hagyott maga után. A végül függetlenként induló X.Z.-t támogatja a nemrég alakult párt, amit az ezelőtt négy évvel a (román pártnév helye) -színekben polgármesterjelöltként indult emberke alapított - milyen kis karrierista. A (ugyanaz a román párt)-nak az X.Z. sógora igyekszik már régóta gyökeret ereszteni, de úgy látszik, beéri ő vadhajtásokkal is, mert végülis minden formában nyitott minden párt felé... óh, csak legyenek befutók, legyenek valamilyen formában az élbolyban. X.Y. nagyon hajrázik. Annak ellenére, hogy az egyháznál főgondnok, nem lehet mondani, hogy túl sok jó példával járna elől, követnivalóval meg abszolút nem.... Járnak házról házra, igérgetnek, bizonygatnak, gátlástalanul... Végül is, nem hiszem, hogy meglepődsz a mi kis helyi zűrzavarunkon, hisz általános jelenség, kórság ez mindenfelé, talán az eszközök másak, melyeknek csak a fantázia szab határt...
Így volt, és nem mese volt. Aki nem hiszi, járjon utána.

4 megjegyzés:

  1. Kihagytad a Nagy Mágus lidérceit az Üveghegyen túlról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és még mennyi mindent, mit a meseiró képzelete sem tud kiókumlálni!?

      Törlés
  2. Meg azt is kihagytad, hogy az udvari krónikás belebújt a fekete bárány bőrébe és próbálja becsapni a csillagszemű juhászt, hogy valaki más meséli el helyette ezt az égből pottyant mesét. Kár, hogy már nem mindenki dől be ezeknek a fránya bárányoknak (vagy báránybőrbe bújt udvari krónikásoknak???)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen"!
      Köszönöm az időt, amit soraim olvasására szántál. Remélem, te is belátod, nehéz úgy választ irni (elnézést, ezen a billentyűzeten, amin most irok, nincs hosszú i), ha az egyik fél ismeretlenségbe burkolózik - igaz, onnan "merészen" odamond. Gondolom, hogy olyan helyzetben, ahol egyébként nincs kibúvó, te magad is elitéled a névtelenül levelezőket, az arctalanul hozzászólókat - nagyon helyesen. És te is azon a véleményen vagy, hogy névtelenekkel nem beszélgetünk, főleg nem rosszindulatúakkal. Feltételezem, vagy te is olyan korú, hogy emlékszel azokra az időkre, amikor az ilyenekre mondták, hogy "sötétben bujkáló"...
      "Udvari krónikás"? - Milyen ismerős szóhasználat! Azok szokták leginkább használni másokra, akik időnként forditanak a köpenyegen (vagy kidobják őket az előzőből), hogy magyarázzák a bizonyitványt.
      Szerintem egyáltalán nem kár, ha nem dől be mindenki sem a bárányoknak, sem a meséknek - éppen ideje lenne már ennek.
      És képzeld: akár hiszed, akár nem, a szinessel szedett "mesét" tényleg nem én találtam, ki, hanem egy blog-olvasómtól kaptam. Olyantól, akinek tudom a nevét, és aki hiteles (remélem ismered ezt a szót).

      Törlés