2012. december 11., kedd

Az építkezés egyébként zajlik...


A napokban a bihardiószegi Szigeten jártam. A településnek romák által lakott része ez, és az ott látottak emlékeket ébresztettek. Hat és fél éve, 2006. július elsején is jártam ott, amikor a református egyházkerület akkori püspöke, illetve a Cigánymissziós Központ vezetője is. Utóbbiak sajtóval kísért látogatásának célja volt előkészíteni a tervet, miszerint a diószegi romatelep nagyrészt reformátusnak keresztelt lakóit gyülekezetté kell kovácsolni, megelőzendő neoprotestáns vallások (esetleg szekták) felé fordulásukat. Ez időszerű volt, annál is inkább, mert a célréteg a látogatás idején is éppen adventista összejövetelen volt, meg kellett várni őket. A püspök sokunk meglepetésére megígérte, hogy öt éven belül templomot emelnek a romáknak. Telt–múlt az idő, lepergett az öt esztendő, és tavaly nyáron kérdést intéztem a cigánymisszió vezetőjéhez, hogy miként áll az ígéret betartása. A máig őrzött válasz–e-mail szerint az egyházkerület átmeneti állapotot élt át éppen (mármint tavaly nyáron, nem az előző 5 évben), a válasz tárgyában egyeztetésekre van emiatt szükség. Ezek, gondolom, még tartanak, mert újabb infó nem jött. Ami pedig a fentiek leírására késztetett: a minap egy pirosban álló épület mellett vezetett el utam, ami nyilvánvalóan templomnak épül.
Becslésem szerint mintegy 30 méter hosszú, olyan „templomos” homlokzattal, és beépítésre előkészített tetőtérrel.
Érdeklődtem egy utcán ácsorgótól: tudomása szerint adventisták építik... Aztán egy ünnepségen vettem részt a Sziget iskolájában, ahol roma gyerekek adtak elő műsort. Hát, mit mondjak, leesett az állam, amikor meghallottam, hogy a talán három és tizenvalahány év közötti gyerekek milyen tisztán, csengően, érthetően, összeszokottan énekeltek azonnal felismerhetően nem a történelmi egyházakban hagyományos vallási énekeket.
Mint megtudtam, az adventista közösséghez tartoznak, mint azok a felnőttek is, akik irányították őket, és akik egyébként is foglalkoznak velük. Úgy tűnik tehát, a közösséggé formálódás halad. Igaz, nem az immár hat és fél éve kijelölt úton. De, a sport nyelvén szólva, hátrányból szép a győzelem...

5 megjegyzés:

  1. A hetednapot uneplo adventista egyhaz nagy tortenelemmel rendelkezo 1844-ota.
    Amely allapitoja volt Ellen Gold Wihte es John Vagoner.
    Es nem a REformatus es a Puspok alltal epitve hanem az Adventistak epitetek ezt az egyhazat es nem areformatusok!!!!
    Es nem szektaknak vagyunk feltuntetve hanem egyhaznak!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Az adventista egyhaz neveben ha tob infot akkar tudni akkor szivesen fogadjuk korunkben ! SZOMBATONKENT !!!!!!!!!!!
    reggel 8 -tol egeszen 5-oraig delutan!!!!!!!!!!!
    SZIVESEN FOGADJUK!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Jobb ha ezt a blogot hamarosan törli ha nem szeretne egy feljelentést az egyház megsértése ; nemzeti hovatartozás ; emberi jogok ; álhír terjesztése miatt!!

    VálaszTörlés