2012. február 5., vasárnap

A nagy ho-ho-ho-hó

A meteorológusok legalább 2 hete már megmondták: jön a hideg, meg a hó.
Szóltak: pénteken kezd majd havazni, éppen csak a percet nem mondták meg, amikor az első hópehelyre számítani lehet.
Péntek délután mentem Nyírábrányba. Már hullott annyi hó, hogy fehér legyen a táj. Országút, főút, nemzetközi út - mármint ugyanarról az útról beszélek. Takarításnak nyoma sem volt. Kb. 30-40-nel repesztettem, de az is soknak tűnt. Úttorlasz nem volt, de ezt nem mint valaki érdemét mondom. Letaposott, csúszós hó. Ez volt. Akinek takarítani kellett volna, annak biztos nem volt ideje felkészülni.
Szombat délután. Indulnék egy eseményre, másik irányba, Székelyhíd felé.
Előzőleg telefonálgattam: járhatóak az utak.
Oké, hát csak takarítják.
Most már jó az út, nemzetközi út, sima aszfalt, nincs gödör, lenyomja a hóeke.
Indulok.
Már gyanús, hogy a városban is macerás. Itt kellene áthaladjon a hóeke a határ irányába, meg vissza. Lehet, hogy haladt is, de nem látom a nyomát.

A városon kívül hamar belátom, egy út áll előttem: a visszaút. Nincs az az esemény, amelyikért kockáztatom az árokban landolást. Hátraarc. De az sem egyszerű, meg kellene fordulni. Hol is vannak a mezei betérők?! Elmentem Tarcsáig, nem mertem megkockáztatni, már mindegy annak a 2-3 kilométernek. Araszolok. Most is van, aki "nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel" seper el mellettem. Ő bátrabb. Kamion jön szembe. Nyomában hóvihar. Megingatja az autót, pár másodpercig semmit sem látni a felkavarodó hótól. Az aszfalt csak ott látszik, ahol a szél lefújta róla a fehér takarót.

Forgalom lassító Tarcsa előtt. Tudom, hogy ott van. Ott, a hó alatt. Csak a közepén álló tábla áll ki belőle. Nem csodálkoznék, ha ... Ezt nem is mondom tovább.

Találkoztam egy hóekével is, jött szembe. Nem igaz, hogy nem járnak. És a pengéje sem volt felemelve. Tolta a havat. Gyorsan ment, gyorsan tolt. Szinte félelmetes volt, ahogy eliramodott mellettem. De mögötte menni sem lett volna biztonságosabb, mert inkább simította a havat, mint tisztította az utat.
Érmihályfalva bejárata, forgalomlassító. Tudom, hogy ott van. A hó alatt. Még jó, hogy nappal van, látom a keréknyomokat. meg tudom, hogy kb. hol az árok. Ami most egybefüggőnek tűnik az úttal. Aki nem tudja, meg éjszaka jár...
Vasárnap. Telefonálgatok. Hójelentést írok. Ugyanaz a helyzet mindenhol. Takarítják az utakat, de sehol sem tisztítják meg. Csak "lesimítják". Amitől még síkosabb.

A városokban alig lehet parkolni - jár a hókotró, és az út szélére nyomja a havat, a kocsik elé/mögé. Ő csinál úttorlaszt. Az emberek idegesek.
Ócska poén, tudom, de mindig ez van, a meglepetés-szerű tél, meg hóesés. Miközben előzőleg mindenki fel van készülve, van homok, meg só, meg hókotró, meg terv a beavatkozásra.
Aztán egyszer csak mégis jön a meglepetés.
Valójában én nem lepődtem meg.
         U.I.:
Pár perce megint voltam Nyírábrányban. A semjéni letérőtől (de csak onnan) a határig le van "hótolózva" az országút, teljes szélességében. Ez azonban nem sokat segít a helyzeten, mert az útra ugyanúgy rá van fagyva a hó, még, ha vékonyabb rétegben is, és alatta jégbordás, vagyis úgy zötykölődik a kocsi, mintha folyamatosan fekvőrendőrön haladna. Érmihályfalva meg Érsemjén közt itt-ott úgy lefújta a szél, hogy aszfalton lehet menni. (A fotó a határátkelő közelében készült.)

4 megjegyzés:

  1. A jégborda nagyon veszélyes, mert könnyen megdobja az autót, és ha megindul, gyakorlott sofőr tudja csak megtartani. De ez van, ha nem időben kezdik el a hótakarítást és nem elég géppel.

    Nagy hóhányók ezek a románok, még a havat sem tudják hányni... Falun és falusi bekötőutakon, ahol az önkormányzat időben elkezdte a hóeltakarítást, ott sokkal jobb az út. Tiszta szégyen ez a Románia!

    A hóeltakarító céget meg fogják-e büntetni? A útfelügyeletet befogja valaki perelni, pl. baleset esetén? Mert könnyű a sofőrt megbüntetni olyan címen, hogy " neadaptarea la conditiile de drum", d ekérdem én, mikor büntetik meg a cégeket, az útfelügyeletet és az összes licitet dedikáló intézményt mondjuk olyan cmíne, hogy "neadaptarea la standardele de civilizatie moderna"...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csupa jó kérdés, és megállapítás.
      Remélem, még lesznek hozzászólások.

      Törlés
  2. Innen nézve nagyon jó képek, de nem látom a járdákat. Azok mindenütt el vannak takaritva? Mert azzal sem álltunk valami jól ilyenkor télviz idején. A sarki tömbház környéke pl soha nem volt rendesen eltakaritva. Lehet túlzok, de 30 családra jut 100 méter járda és nem emlékszem, hogy valaha is el lett volna seperve, takaritva, lapátolva stb.
    Bevallom teljesen és csakis a gyalogosok védelmében szóltam hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen jó meglátás. Bizony a gyalogosok védelmében - maguknak a gyalogosoknak, akik lakosok is egyúttal, kellene jobban seprűt, meg lapátot ragadni. Van, aki meg is teszi, és van, aki soha. Éppen úgy, ahogy emlékeidben él... (Szerinted ki elégedetlenkedik a leghangosabban?)

      Törlés