2012. április 11., szerda

Keresem a szót...

Ma egy újabb hiányosságomra derült fény: szegényes a szókincsem.
Mint annak idején magam is szóba hoztam, Adrian Severin román Európa Parlamenti képviselő korrupciós botrányba keveredett. Igaz, a korrupció maga de facto nem történt meg, de ez nem rajta múlt. Immár egy éve, hogy fény derült a dologra: brit újságirók lobbistáknak kiadva magukat pénzt ajánlottak a román politikusnak - illetve egy osztrák és egy szlovén kollégájának - hogy bizonyos gazdasági érdekeket szolgáló törvénymódositásokat szorgalmazzanak, illetve vállalati tanácsadói munkakört is ajánlottak nekik, gondolom, további fizetségként a további szolgálatokért. A politikusok erőst hajlottak a bizniszre, ami persze nem szökkent szárba, mert a gaz újságirók lerántották a leplet. Mit volt mit tenni, a szlovén meg az osztrák EP-képviselő lemondott, ahogyan azt elvárja a választó, amikor kiderül, hogy az ő érdekeinek óvására megválasztottaknak inkább maguk felé hajlik a kezük. A román politikus azonban úgy gondolta, hogy ezt bezzeg még a szenteknek is meg-megbocsátják, ezért ő nem és nem mond le. Hányta a fittyet saját honi pártja, és az EP-frakciója kérésére is, és nem. Sőt, ártatlannak vallotta magát. És az eset alapos kivizsgálását követelte. Nesze neked!
Én legalábbis nem hallottam fejleményt idestova egy éve.
Egészen mostanig.
Na, de most!
Olvasom, hogy: "Az európai ombudsmanhoz fordult Adrian Severin képviselő, aki az Európai Parlament ellen tett panaszt."
                                                                                                         (fotó: cancan.ro)
Szeretné, ha újra használhatná irodáját, amit a lemondása elmaradása miatti szankciók egyikeként vontak meg tőle.
Ezt még akár meg is tudnám magyarázni úgy, hogy igaza van. Egyszerűen ki kellett volna penderiteni, és kész. Ha ellenben otthagyták, vagyis továbbra is képviselősködhetett, akkor tessenek neki meghagyni az irodáját, és mindannyiszor, mikor valaki elmegy annak ajtaja előtt, láthassa, hogy ott bent vigyorog, számolja a fizetését, mintegy élő szobraként annak, hogy lám, veletek ezt is meg lehet csinálni!

De nem érte be ennyivel: "kéri: hozzanak létre egy parlamenti intézményt, amely megvédje a honatyákat." Hogy kitől? Hát az újságiróktól. Azzal érvel, hogy nem volt aki megvédje őt azoktól, akik galád módon csak úgy besétáltak az EP-be, és inkognitóban készitettek róla kép- és hangfelvételt - mármint akkor, amikor erőst hajlott a korrupcióra.
Érted?! Nem a korrupcióra készség a gond, hanem, hogy eljutottak hozzá, és megkörnyékezhették. Talán, ha nemet mondott volna...

Jut eszembe, a napokban volt 10. éve, hogy meghalt Hofi Géza, aki szerint a korrupció az, amiből téged kihagynak.
Hát Adrian Severin nem akart kimaradni, de nem jött be neki. Ebben az esetben legalábbis. Annyira feldühödött, hogy azt is kifogásolja, hogy "a botrány kirobbanása után a Parlament nem kelt védelmére és nem biztosított neki jogsegélyt." A nagymamát bedunsztoló befőtt esete.
Az a szó jutott csupán eszembe a képviselő úr magatartásáról, hogy pofátlan. Ellenben érzem, hogy ez kevés. Mint az elején emlitettem volt, szegényes a szókincsem.

2 megjegyzés: