2012. április 9., hétfő

Nagypénteki körút

Mint ahogyan az utóbbi - már nem is tudom hány - évben, nagypénteken idén is voltam Köröstárkányban.
Tavaly is írtam már erről (apropó, tavaly április elején idítottam a blogot), ezért nem is foglalkozok külön azzal, hogy miért és hol tartanak ott minden nagypénteken megemlékezést, illetve, hogy milyen megosztott a falu - tessenek itt újraolvasni.
Van, ami - sajnos - változatlan: a megosztottság, aminek folyományaként a falubeliek egy része a délelőtti istentisztelet után ugyanúgy megy haza, mint tavaly, meg korábban, nem állnak meg az emlékmű előtt:
Újdonság volt - legalábbis nekem, hogy a templom mellett van egy '48-as kopjafa:
Az iskola mögötti parkban meg állítottak egy további kopjafát a Tárkány nevű települések a faluban tartott találkozója alkalmából, ha jól emlékszem, a tavaly nyáron:
Most is jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (vitatott) elnöke, meg dr.Csapó József korábbi RMDSZ-szenátor, újdonság volt ellenben, hogy képviseltette magát - mondhatni felfedezte magának Köröstárkányt - a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Szávay István országgyűlési képviselő, nemzetpolitikai kabinetfőnök révén:
Most is kint voltak a rendőrök, hogy felügyeljenek. Előbb nem történt semmi, a kocsik éppen úgy jöttek-mentek a népek között, mint ha mi sem történne, a beszélők hangját elnyomta a motorzúgás. Aztán elterelték a forgalmat. A helyezt gyakorlatilagt nem változott, ugyanis a kocsik addig az emlékmű előtt mentek el, aztán pedig az emlékmű mögötti útra terelték őket, ahonnan a zaj éppen úgy hallatszott, hiszen csupán pár méter volt az eltérés. Pontosítok, mégis volt valami változás: a teherautók sofőrjei bizonyára furcsákat mondogattak, mikor a szűk utcára terelték őket.
De azért váljunk el jókedvűen idén Tárkánytól. Az alábbi fotót a már említett park mellett készítettem. Szokás, hogy a házaknál a villanyvezetéket tartó cső tetejére például befőttes üveget tesznek, hogy ne csorogjon bele az eső. Esetünkben valószínüleg nem volt kéznél egyéb erre a célra:
Visszatérve Váradra betértem a Bazilika kertjébe, megcsodálni a virágzó magnóliákat:

A Bazilika mellett pedig a váradi római katolikus plébániák tartottak közös keresztutat:

Jó sötét lett, mire hazaértem. A sok sötét felhő miatt is, melyekből aztán alig lett valami eső. Volt ellenben villámlás. De nem csak az világította meg az eget, legalábbis Ottomány határában: égett a tarló, a száraz nád különösen nagy lánggal égett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése