2012. április 19., csütörtök

Szintentartás

Látszólag egymástól független napi híreket sorolok.
1. Etnikai zaklatás miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolt három ifjúsági jégkorongozót. Valamennyien az U16-os korosztályos válogatott tagjai. Székelyek. Tavaly december elsején - Románia nemzeti ünnepén - a válogatott egy (talán egyetlen) román tagja felszólította a fiúkat, hogy jelenlétében, pléne a nemzeti ünnepen, legyenek szívesek egymás között is románul beszélni. Volt a román gyerekben öntudat. De a székelyekben is - hát "meglegyintgették" a sporttársat, aki szüleivel együtt "természetesen" megtalálta a megfelelő fórumot, amely most hozta meg a döntést a sérelem orvoslására. Az kevesebbet nyomot a latban, hogy az "egyke" előzőleg lebozgorozta (román, gúnyolódó megfogalmazás a magyarokra, jelentése hazátlan) a többieket - ez nem olyan fontos. Talán emlékeztek rá: annak idején még tiltakozó levelet is fogalmaztak bizonyos "sportszeretők", azzal a tartalommal, hogy meg kell akadályozni a román jégkorong elmagyarosodását. Ez elég röhejes, tekintve, hogy a bármilyen korosztályú romániai hokiválogatottakat elsöprő többségben székelyek alkották/alkotják.

                                                                                             (Illusztráció: sport.ize.hu)

2. A Legfelsőbb Bíróság első fokon felmentette a vesztegetés és okirathamisítás vádja alól a birkapásztorból lett milliomos, EP-képviselő Gigi Becalit. Még 2008 májusában akarta emberei révén 1.7 millió euróval rávenni az egyik kolozsvári focicsapatot arra, hogy minden áron verjék meg a másikat, mert akkor az ő csapata, a Steaua lesz a bajnok, és indulhat a Bajnokok Ligájában, ami alső hangon legalább 10 millió eurót jelentett volna neki. A táskás embereket lefülelték, a pénzt lefoglalták - és maga Becali sem tagadta, hogy mire szánta a pénzt. A döntéshozókra azonban bizonyára hatott az érv, hogy a lóvé nem vesztegetést, hanem éppenséggel premizálást szolgált volna. Mint említettem, egyelőre első fokon született a döntés - de azt hiszem, nem lövök túl a célon, ha boritékolom, hogy az Európa Parlament egyik legtöbbet hiányzó képviselőjét a későbbiekben sem fogják elítélni. Már, ha egyáltalán fellebbez a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a számára, mint a nyomozás lefolytatója számára "kedvezőtlen" ítélet ellen.
3. Az ortodox egyház vezetői elrendelték húsvét(juk) előtt, hogy templomaikban a hívők csak az ott vásárolt gyertyákat gyújthatják meg. Azokat azonban az egyház hatszoros áron árulja, ahhoz képest, amennyiért egy egyszerű bolotban megvehetőek. Igaz, azok nem megszenteltek. Arról nem is beszélve, hogy szent a cél is: kell a pénz a bukaresti új katedrális megépítésére, hiszen egy 30 emeletnyi templom felhúzása elég költséges. Ennek ellenére a hívők nem tolonganak.

                A katedrális makettje, tervezett környezetében          (fotó: szatmartv.ro)

4. Nem tudom, hogy világraszóló újdonság-e, de ha nem, akkor is figyelemre méltó: a Bukaresthez közeli Jilava börtönében a fogvatartottak egy része fogvatartóként dolgozik - de közel sem nevelési célzattal. Az ok: éppen annyi "külső" alkalmazott van - 500-, mint amennyivel több a rab az intézmény hivatalos kapacitásához képest, és ez kevés. De nem lehet bővíteni a létszámot, mert a közalkalmazottakra vonatkozó létszámstop őket is érinti. Hát, megoldják saját forrásból: a "jobbak" őrzik a "rosszabbakat".
-Látszólag egymástól független napi híreket soroltam. Pedig nagyon is összefüggenek. Mutatják, hogy milyen hasonlóan működnek a dolgok a sportban, az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban. Ettől olyan a rendszer, amilyen. Amiből nem, és nem tudunk szabadulni. Amiből bizonyára sokan nem is akarnak szabadulni. Hiszen ők tartják ezen a szinten.

2 megjegyzés:

  1. Hálás köszönet ezért a cikkért. Rázós nap után tényleg kikapcsolódtam, és jót mulattam rajta. Leírom, mi szórakoztatott:

    1. Ilyen nincs is. Már bocsásson meg a világ, de egyedüli románként lebozgorozni egy székely hokicsapatot???:))))

    Így első ránézésre ezek valami olyasmiért balhéztak össze, amiben mindkét fél sáros(mondjuk valami anyagi vagy nőügy). Ha meg tényleg az történt, amiről írnak a lapok, akkor vagy halmozottan szellemi fogyatékos az a román gyerek, vagy egyszerűen csak elhatározta, hogy öngyilkos lesz.

    2.Becali rá akarta venni a focicsapatot, hogy nyerjen meg egy meccset??? MI a gond? Máshol ezt ösztönzésnek hívják:)))
    Ha még fordítva lett volna...mármint, hogy veszítsék el a meccset.
    Biztos nem volt rendben jogilak meg fiskalisan a dolog ismerve Gigit, de azért mégis szórakoztam rajta.

    3. Már elmondtam itt nálad valahol, mit tartok a betegesen vakbuzgó ortodoxiáról. Én tanácsolnám nekik, hogy egy belevaló kis átkocskát is mondjanak a kényszervásárlás alól kibúvókra, mindjárt fellendülne az üzlet. Tudod, mit? Csinálják, ha van kivel.

    Na, szóval, köszi, ez jó volt.

    VálaszTörlés
  2. 5.Most látom, kihagytam a börtönös történetet. Épp ma volt egy olyan tapasztalatom, ami alátámasztja a börtönvezetés ötletét. Szerintem, senki jobban meg nem tudja őrizni a javakat a tolvajnál, és senki sem tudja jobban felvigyázni a rabokat a saját társaiknál. Ők tudják csak igazán, mire kell figyelni. Van erre egy jó magyar mondás is: RABLÓBÓL LESZ A LEGJOBB PANDUR.

    Érdekes, hogy valamennyi hírt ismertem, de mindegyiken átfutottam, mint számomra érdektelen infókon, de hogy így csokorba szedted őket, egészen szórakoztató olvasmány lett belőlük, bár lehet, te nem feltétlenül humorizálni akartál velük.

    VálaszTörlés