2012. március 1., csütörtök

Törvény. Alkotás

Nagyot téved, aki azt hiszi: a romániai törvényhozók nem alkotnak fontos törvényeket, és csak lopják a ...napot.
Nem így van!
Például kedden is egy nagyon fontos törvényre emelték fel jóváhagyólag a kezüket az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház tagjai: öt évre eltiltják a közélettől azokat a személyeket, akik az egykori Román Kommunista Párt vezető funkcionáriusai voltak központi vagy megyei szinten! Sőt, azokat az ügyészeket is, akik annak idején a párt megbízásából - hogyan másképp?! - szaglásztak. Kicsit vitáztak, hogy a korlátozás vonatkozzon-e a párt (RKP vagyis PCR) ifjúsági szervezetének (KISZ vagyis UTC) egykori tagjaira is, de ezt elvetették.
                                                                                                                        (Illusztráció: europarl.europa.eu)
Igenis, kérem, ez egy nagyon fontos törvény. Kell-e azt magyarázni, hogy milyen fontossággal bír az egykori diktatúra elitjét kizárni az új, várhatóan demokratikus rendszerből? Hiszen, ha ők ott maradnak a vezető pozíciókban, akkor milyen változásra számíthatunk?
Mit tetszenek mondani? Hogy már nem 1990 van?
Micsoda?
2012?
Hogy elkéstek legalább 22 évet?
Húúú, tényleg!
De hiszen akkor már kikre is vonatkozik ez a törvény? Hány évesek ma azok, akik akkor vezető pártfunkcionáriusok voltak? Lehet, már sokan nem is élnek? És a közbeeső 22 évben, míg vajúdott a törvény, vajon hol voltak? Csak nem a demokratizálódó közéletben? Na, olyan is lett.
De mi lesz most nélkülük? Mármint ebben a kizárásuk okozta hiányuk miatti, rendkívül nehéznek ígérkező 5 keserves esztendőben?
Mint említettem, a törvény nem vonatkozik az egykori párt egykori ifjúsági szervezetének egykori tagjaira.
Adódik a megoldás: fiatalítani kell. Tudják ezek a politikusok, mit csinálnak. Nem csak úgy lopják ők a...napot.

4 megjegyzés:

  1. Érdekes lenne tudni, hogy kinek az agyából pattant ki a nagy ötlet és mi motiválta, mert valami biztosan motiválta. Vajon mi értelme? Kampányfogás? Kit érdekel ez ma már? És akkor mi van, ha egy 70-80 éves ember el lesz tiltva a közügyektől? Engem tényleg az érdekelne, hogy mi volt annak a fejében, aki ezzel a törvénytervezettel előáll.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagy benne, hogy valóban van benne valami?

      Törlés
  2. Miert? Szerinted degeneraltak teljesen? En mertem remelni, hogy ha nem is ertunk tesznek barmit is, de legalabb valamiert teszik... Ha nem igy van, akkor rosszabb a helyzet, mint gondoltam. Lehet, hogy igazad van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam sem örülnék ebben az esetben az igazamnak.

      Törlés