2012. március 26., hétfő

Hézag

Nem minden nap történik olyan a bukaresti törvényhozásban, hogy egy képviselő mentelmi jogát megvonják - bár, ha nem is minden nap, de azért elég gyakran sort lehetne, sőt, kellene keríteni rá.
Itt van most a Mihail Boldea ügye. A fiatal politikus korábban PD-L (Demokrata-Liberális Párt) képviselő volt, aztán kilépett, és lett függetlenként a Románia Haladásáért Országos Szövetség tagja. Már ebből a kilépek-belépekből is látni, milyen elkötelezett az ország és annak lakói jóléte iránt. A törvényhozás azért vonta meg mentelmi jogát, mert bebizonyosodott (már ez is egy kisebbfajta csoda), hogy szervezett bűnszövetkezetekkel működött együtt: büntetőperekben elkobzott telkeket játszott át ezeknek a bűnszövetkezeteknek. Nyilván nem tudta volna megtenni, ha nincs megfelelő pozícióban. Ráadásul, mint ügyvéd - mert ugye civilben az - a szükséges hamis iratokat is azonmód legyárthatta. Valamit azonban elronthatott, esetleg keresztezte valakinek az útját, és a Szervezett Bűnözésellenes Ügyészség látókörébe került. Azonban a jó kapcsolatai nem hagyták cserben, tudta, hogy mi és mikor vár rá. Például már tavaly karácsony előtt is beidézték egy kihallgatásra, ő meg elment... külföldre síelni. Nem jött zavarba, valamiért megengedhette magának, hogy laza legyen. Most azonban szorult a hurok, és már nem várta meg, míg kattan a bilincs, és megint elment. Állítólag Kenyába távozott, majd Kongóban kötött ki - híresen demokratikus országok. Az előzetes letartóztatási parancsot is már távollétében adták ki. De hogyhogy leléphetett? Az országos főügyész szerint "a vádhatóság jól végezte a dolgát". Van-e ember, aki ezt kétségbe vonja? Hát persze, hogy nem, csak egy bűnöző egyszerűen lelépett, amúgy minden rendben. Magyarázat persze van: a hézag. A joghézag.
                                                                                                                  (Illusztráció: goglobe.hu)
Ugyanis a mentelmi joggal rendelkező személyek esetében, ha ennek a jognak a megvonását kéri a nyomozó hatóság, nem lép életbe automatikusan az ország elhagyását megtiltó rendelkezés is. Csak majd akkor, ha a kérelemnek helyt ad az illetékes fórum, esetünkben a parlament. Közben meg van ideje a delikvensnek átgondolni, hogy:
-van-e annyi barátja a honatyák között, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést?
-vajon kinek a lábára lépett, és van-e még esély azt jóvátenni?
-netalántán azt, hogy esetleg nem is követett el semmit?
Ha rosszul áll a szénája, akkor elő a bőröndöt, bele a fogkefét, a rövidnadrágot, meg a bankkártyát, és irány Kenya. Vagy Kongó.
Mihail Boldea üzent haza: legyen mindenki nyugodtan, haza fog jönni, amit kap repülőjegyet. Már alig várjuk.
Azért egy kérdést csak meg kellene válaszolni.
Ha van ez a joghézag, amit ilyen galádul ki tud használni egy politikusbűnöző, akkor az ország jobbításán, óvásán ügyködő törvényhozóink miért nem sietnek azt befoltozni?
(A helyes megfejtők között kenyai társasutat sorsolunk ki. Vagy kongóit. Vagy semmilyet.)

FEJLEMÉNY
A fenti bejegyzés másnapján visszatért az országba Mihail Boldea. Belátta, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége, és akkor már jobb, ha nem kell a kiadatásra várva egy afrikai országban raboskodnia. De hiszen ő már korábban megüzente - ahogyan arról szót is ejtettem fentebb -, hogy amint lehet, jön. Most lehetett - jött. Ez egy szavatartó politikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése