2012. március 29., csütörtök

Lavina kézifékkel

A lavina január közepén indult a HVG cikkével: Magyarország köztársasági elnöke, Schmitt Pál plágiumgyanúba keveredett. A lavinák sajátja, hogy hegyek magasából nagyon gyorsan érnek le a völgybe. Mindent elseperve. A köztársasági elnök "lavinája" ellenben feltűnően lassan óvakodott a végkifejlet felé, mely most éppen teljében van, és már minden számottevő grémium lemondásra szólította fel.

                                                                                                                                      (Fotó: nol.hu)
Pontosabban majdnem minden grémium. A legfontosabb - amelyik hivatalába küldte,  ködösít. Még mindig. Mikor ezeket a sorokat írom, az egyik tévécsatornán is boncolgatják az esetet, és mint "forró" hírt mondták be Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint "a köztársasági elnök személye sérthetetlen" - !?
Kicsit korábban autóban ülve a rádióban hallottam, miszerint a kormánypárt szóvivője szerint "nem szabad elsietni a reagálást". Hát, valóban nem siették el. Nem akarom én most boncolgatni a témát, azt, hogy valóban... hát, hogyan is mondjam, szóval... az elnök úr valójában ...khmm... lopott, szellemi tulajdont. Ezt nálam sokkal inkább hozzáértők tették már (például egyik kollégám itt), meg most is teszik folyamatosan.
Csupán azon elmélkedem, hogy - mivel már az elején világos volt a gyanú valóságalapja - miért húzták két és fél hónapig? Schmitt Pálról nyilvánvaló volt elejétől fogva, hogy magától nem mond le. A FIDESZ mégis húzza (húzta?) az időt, mintegy koloncként cipelve magával az elnököt, mintha nem lenne elég bajuk úgy is - aminek nagy részét, mint ezt is, maguknak köszönhetik. És arról már nem is beszélek, hogy ezzel (is) hülyének nézték az állampolgárokat, tovább slankították szavazótáborukat.

                   Számos, a köztársasági címhez méltatlan vicc, karikatúra készült
                                                                                                         (Illusztráció: orulunkvincent.blog.hu)
És nem tudom nem megvonni a párhuzamot: hasonlóra tágabb környezetemben, mondjuk úgy, hogy Bihar megyében is tudnék több példát mondani: egy (a) párt színeiben mandátumhoz jutott elöljáróról "menet közben" kiderül, többet ront, mint használ, mégsem állítják félre, váltják le. (De, igen, tudom, még mielőtt szóvá tenné valaki, hogy választott vezetőt - ha éppen olyanról is lenne szó - nem lehet csak úgy leváltani, de azért van annak is számos "más módja"...) Sőt, olyan is megesik, hogy tovább tolják, amikor már inkább szabadulni kellene tőle. De nem, cipelik a "koloncot", hülyének nézve a polgárt.
De az is lehet, csak én nem értem a "lavinák" természetrajzát.

2 megjegyzés:

  1. Előre tolják a szakadékba...

    VálaszTörlés
  2. Bayer Zsolt: Hikálok
    http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/hikalok.html

    VálaszTörlés