2012. március 18., vasárnap

Pátosz

Alig pár órája avatták fel Szalárdon a helyi születésű Szalárdi János (1601-1666) szobrát. Szép dolog, szép ünnepség volt.

Természetesen nem maradtak el a beszédek. Aki ilyen ünnepségre megy valamikor, annak jótanácsként mondom: papok és politikusok beszédét sose próbálja például terjedelemre "belőni", a legtöbb valahol mindig elveszti a pontot, és időbe telik, mire megleli...
Szóval a beszédek... Mondták, hogy merjünk nagyokat álmodni, nagy terveket szőni, (meg ilyenek). De mielőtt szárnyra kapnék, egyszer csak indulok hazafelé, és rögtön vissza is zuhanok a földre...


...és arra gondolok, hogy a nagy álmok között talán egy-két kisebbre is kéne időt szakajtani , hogy a lépésben baktató kocsi kormányánál ülve ne kelljen elszakadni a magasztos gondolatoktól, és eléggé el nem ítélhető módon akárkinek az édesanyját illetni a fennköltséghez nem illő szavakkal, remélve, hogy a teleszkóp, a rugó, a gumiabroncs, a mittudoménmi túléli a kalandot.
Mondom, amúgy tényleg szép ünnepség volt.

9 megjegyzés:

  1. "... a nagy álmok között talán egy-két kisebbre is kéne időt szakajtani , hogy a lépésben baktató kocsi kormányánál ülve ne kelljen elszakadni a magasztos gondolatoktól, és eléggé el nem ítélhető módon akárkinek az édesanyját illetni a fennköltséghez nem illő szavakkal, remélve, hogy a teleszkóp, a rugó, a gumiabroncs, a mittudoménmi túléli a kalandot." - Deja vu, Mihályfalva.
    bírókarcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, írhattam volna úgy is, hogy "tetszés szerint behelyettesíthető", ahol "igény" van rá...

      Törlés
  2. Remélhetően hamarosan megoldódik ez a probléma.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Ígéretnek tűnő közlésed hitelességét nagyban növelte volna, ha tudnánk, kitől jött. Ez azonban már nem lesz érdekes - majd, ha valóban megoldódik a probléma - a sikert nem kell magyarázni, szokták mondani (ennek ellenére gyakorta megteszik/megtesszük).
      És persze jobbkor nem is oldódhatna meg egy ilyen gond, mint választások közeledtével - lám, ugye, hogy akár több okból is szükség van időnként a választásokra?!

      Törlés
  3. Sokszor az történik, hogy egy önkormányzat különböző dolgokra igényel pénzt. A pénzforrások egymástól függetlenek. Az egyik dologra megkapja a pénzt, a másikra meg nem. Igy aztán elkészül a szobor, miközben járhatatlan marad az út. Nehéz megmagyarázni az embereknek, hogy a szoborra kapott pénzt nem lehet az útjavitásra költeni. A fontossági sorrend többnyire nem a helyiek hibájából nem tud érvényesülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm, szokatlanul toleráns vagy... (Amúgy igazad van.)

      Törlés
  4. Ez egy teny, es nem tolerancia kerdese. Amikor nem vagyok tolerans, akkor is dokumentalodom eloszor, csak utana formalok velemenyt.

    VálaszTörlés
  5. Hmm .... erdekes cikk, erdekes hozzaszolasok, erdekes velemeny .... ugy tunik, mintha csupan egy szemelyes problema lenne az okozoja ezen velemeny kialakulasanak ... Politika, papok, hosszu beszed ?! Nem csupan itt, mindenhol igy van ... Senkit sem szeretnek vedeni, sem vadaskodni, de igazan konnyu nagyot almodni es megszolni a nagy almodokat, mindenki megteheti ... deeee szereny velemenyem szerint nemi nagyobb alom mar beteljesult. Igaz, a sok ember ``erdekes`` mentalitasakent szolgaljon, hogy ha godros az ut, akkor az a vezetoseg nem csinal semmit. Csak azt nem latja senki sajnos, hogy szaz meg szaz mas dolog epult az uton kivul. Mit tennenek a vezetoseg helyeben a kritizalo emberek? Igazat adok azonban terez anyunak a velemeny nyilvanitast illetoen ... !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én , példáúl, egy rendes, tiszta, otthonos és élhető városról álmodok, amelyre büszke lehetek. Nagy álom ez ?
      bírókarcsi

      Törlés