2011. május 16., hétfő

Megbecsülés

Megbecsülés. Ritka "kincs" manapság. Főleg, amikor munkahelyi megbecsülésről van szó. Még "főlegebb", amikor a munkaadó és a munkavállaló kölcsönös megbecsüléséről. Nem gyakori megfogalmazás, hogy egy focistát és klubját mint munkaadót és munkavállalót emlegessünk, pedig a profik világában gyakorlatilag erről van szó.
Tegnap búcsúzott 286 első és 11 másodosztályú mérkőzéssel a háta mögött a Hertha BSC-től Dárdai Pál.

                                                                     (Fotó: AFP hírügynökség)

A magyar középpályás 15 évet (!) töltött el a berlini klubnál, az előbb említett számok klubrekordot jelentenek. (Zárójelben megjegyzem, 7 évig klubtársa volt itt Király Gábor kapus is.) Nem jellemző, hogy egy profi játékos manapság ennyi időt tölt egy csapatnál - oda megy, ahol jobban megfizetik. Nem kétlem, hogy Dárdai jól kereshetett Berlinben, de, mint nagyon szimpatikusan nyilatkozta: a pénznél előbbre tartotta családjának nyugalmát. Ezt én el is hiszem neki, mivel pályája csúcsán "álmai netovábbja", a Bayern München is hívta, mégsem ment. Az Olimpiai stadionban 77 ezer hazai szurkoló búcsúztatta - hátborzongató élmény lehetett. Az előzetesen megbeszéltek szerint Marcus Babbel edző az Augsburg elleni meccs első félidejének végén cserélte le, hogy a szurkolóknak legyen alkalmuk megünnepelni őt. Meg is tették, hiszen nem felejtették el neki, hogy kitartott a csapatban másfél évtizedig úgy, hogy közben megjárták a Bajnokok Ligáját és a Bundesliga 2-t (német másodosztály) egyaránt - igazi jóban-rosszban. A tisztelekör alatt a kivetítőn emlékezetes pillanatokat mutattak, közben pedig a Queen együttes A barátok barátok maradnak című dala szólt - videó itt.

                              A tiszteletkört egyik fiával együtt tette meg.     (Fotó: origo.hu)

Dárdai most éppen egy siker közepén "szállt ki", hiszen feljutottak a másodosztályból újra az élvonalba. Mintegy hűsége jutalmául a Hertha segít neki ezután is, a klubnál kezdheti meg edzői karrierjét: részt vehet az utánpótlás képzésében, és közben végezheti az edzői tanfolyamot.
Megbecsülés, mondtam az elején. Sportról lévén szó, talán jobban illik ide, hogy sportszerűség. És emberség. Pályán és pályán kívül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése