2011. május 24., kedd

Médiacsinálás

Apropó, érmihályfalvi Nyíló Akác Napok, ezt a fesztiválcímet az utóbbi egy hétben annyiszor leírtam, hogy már én is unom, hát még hogy unhatják az újságolvasók, főleg a nem mihályfalviak.
Nem kell félni, nem pattintok ide egy tudósítást - bár már álmomból felkeltve is tudnám a programokat, melyiken ki mit mondott és lépett fel, stb., stb. Egy kis hiányérzetem azért mégis van.
Már évek óta mondogatom a szervezőknek, igaz, csak halkan, ami nem mindig jut el a fülekig, hogy hiába tartják/tartjuk a fesztivált régiós szinten is kiemelkedőnek, mind a programok számát (most 4 nap alatt volt majdnem 50), mind a változatosságot tekintve - a helyi (ami nem sok) és a megyei médián kívül senki le sem sz..ja, már bocsánat. A műsorfüzeten, meg a színpad mögötti támogató-listán mindig ott van a Bihari Napló, meg a másik megyei magyar napilap, ami o.k. is, foglalkoznak/foglalkozunk vele. De mindig ott kell lennie például a Krónikának, meg a Duna TV-nek is. Engem nem zavar, de miért is kell?! Mert szeretnék a szervezők, ha írnának róluk, és benne lennének a tévében is. Az biztos, hogy meghívó, programterv mindig kimegy a szerkesztőségeknek, ezt bizton állíthatom, nem egyszer magam segítek benne, és nem csak azoknak, akiket az imént említettem. Aztán semmi. Régebben volt, hogy egy-egy "krónikás" kolléga ki-ki jött egy napra, de inkább a kapott program szerint megírták, hogy mi lesz, majd utána ugyanazt múlt időben. Ma már nem is jönnek. (Pedig most már kellene legyen pénz is, hiszen felerősödött a Fidesz-hátszél. De mielőtt pártosság bűnébe esnék, más sem jön.) A magát a nemzetünk televíziójának kinevezett csatornát sem érdekli, még 30 másodpercre sem. Pedig még akár abba a színvonalas kívánságkosárba is küldtünk volna egy szép nótát, debizistenmá'.
Egy ilyen fesztivál nem fér a műsortervbe, több okból is.
1. Nem a megyeközpontban, vagy más nagyvárosban van - ide le kell menni. Ez a "le kell menni" jellemző: a nagyvárosi lenézi a kisvárosit, a kisvárosi a falusit, a falusi a tanyasit. Ha nem muszáj, nem vegyülünk, meg aztán mi érdekes történhet ott lent?!
2. De tényleg, mi történhet ott lent? Sehol egy balhé, egy verekedés, egy provokáció, egy tüntetés, egy politikusi sajtótájékoztató. Még csak egy szobrot sem képesek lefesteni. Csak könyv-, meg színházi bemutatót tartanak, meg felléptetik a saját gyerekeiket, meg összeröffen ott egy-egy koncerten az a pár ezer ember.


Na, és?
3. Ha van mit csinálni a megyeközpontban, mert mondjuk összeült a Partiumi Unatkozó Nyugdíjas Kőfaragók Nemesi Védegyletének Irodalmi Köre, hogy mind a hárman meghallgassák negyedik társuk székfoglalóját, akkor már megtelik az oldal és az adásidő.
Az olvasó meg a néző olvassa és nézze amit kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése