2011. május 3., kedd

Legenda-szülészet

Sűrű napjaink vannak. De azt is mondhatnám, hogy folytatódnak a világ (legalábbis egy részének) boldog napjai. Volt ugye a királyi esküvő, aztán a boldoggá avatás, tegnap reggelre meg lepuffantották Osama bin Ladent. Legalábbis azt mondták. A nagy örömködésben megesett, hogy össze is keverték a világ legkeresettebb terroristájának, illetve az üldözők vezérének, az amerikai elnöknek a nevét (zölddel aláhúzva):
A misztikumokkal foglalkozóknak biztosan csemege lehet, hogy csupán egy betű az eltérés: Osama / Obama. Lám, még a Fox News is botlott.
Nem lenne szenzáció a szenzáció, ha nem lennének máris kételkedők. Így volt, van ez mindig.
A világűr meghódításának amerikai-szovjet versenyében az első élőlényt (a sintértelepről az űrbe jutott Lajka kutyát - 1957.november 3.), majd az első embert (Jurij Alekszejevics Gagarint - 1961. április 12.) is a szovjetek küldték a világűrbe, az első holdraszállás ellenben az amerikaiaknak jött össze (Neil Armstrong és Edwin Aldrin - 1969. július 20.). Összejött-e? Hiába az akkor már létezett tévéfelvétel, a rádiós beszélgetés hangfelvétele, a fotók, a holdkőzet, a szkeptikusok állítják, az egészet filmstúdióban vették fel, hogy megtehessék a politikának oly fontos bejelentést: megelőzték a szovjeteket!
1963. november 22. Hány lövéssel ölték meg John Fitzgerald Kennedyt, az USA 35. elnökét? Magányos gyilkos volt-e Lee Harvey Oswald? Egyáltalán ő lőtt-e? Ha, igen, kinek a megbízásából? Aztán kinek a megbízásából ölte meg őt Jack Ruby?
Igaz-e, hogy a hírhedt "51-es körzetben" (Nevada, USA) rendszeresen szállnak le és fel azonosítatlan repülő objektumok(UFO). Mert ha igen, akkor valószínüleg nem azonosítatlanok.
Itt az újabb hoax, azaz városi legenda: Osama bin Laden fiktív személy, akit az USA talált ki magának, megszemélyesítve magát a terrorizmust, fő célpontot találva. Ugyanakkor általa ürügyet kreálva a fegyveres beavatkozásokra ott, ahol éppen úgy gondolta. Tény, hogy nem sokan találkoztak bizonyíthatóan a szaúd-arábiai milliomossal, főleg 2001. szeptember 11. óta - amit ismét sokan tartanak egy véres átverésnek. Ezért is van, hogy legismertebb képe még 1998-ból való:


Aztán ezt variálták azóta számtalan módon.
Videós üzenetek, nyilatkozatok, állítólagos személyes találkozások, fenyegetőzések - mind hiába, immár jó úton haladunk, hogy Osama bin Laden egy összeesküvés-elmélet alanya legyen. Ezt csak szítja, hogy az amerikaiak gyorsan el is "temették". Persze van erre is logikus magyarázat: azért vetették a tengerbe, hogy ne legyen földi nyughelye, ami iszlám zarándokhellyé válhat. Ezt "természetesen" azok után, hogy mindenféle azonosító tesztet, meg vizsgálatot elvégeztek. Melyek természetesen kétséget kizáróak. Bizonyítékként tehát marad az, amit az amcsik meghagytak. És amit ebből megmutatnak. A lényeg, hogy a világ ünnepel. Amerika mindenképpen. Obama győzött. Persze csak csatát nyert, nem háborút, mivel a terrorizmust, mint olyat (sic!) még nem küldték le a cápákhoz. Lehet, ez a jólsikerült rajtaütés nem is a terrorizmusnak szólt, hanem az amerikai választóknak?
A halál hírére esett az arany, meg a kőolaj ára is. Lehet, hogy a magas árakért is ő volt a hibás?!
Hát, akkor foglaljuk össze: -ki(k) ölte(ék) meg Kennedyt?
                                         -volt-e ember a Holdon?
                                         -van-e UFO-reptér az 51-es körzetben?
                                         -ki mozgatta a szálakat 2001. szeptember 11-én?
                                         +létezett-e Osama bin Laden?
Hevenyészett, de érdekes lista.
Hogy egy népszerű "történelmi bulvár" tévéműsort idézzek: a legendák velünk élnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése