2012. május 8., kedd

Jövőkép(telenség)

A minap egy olyan fórumon voltam, ahol gazdaság és társadalom megváltó programjait ismertette egy párt. Egy magyar párt. A legújabb magyra párt, na. Szóval nem volt azzal semmi baj, olyanokat mondtak, hogy csak na. De tényleg, meg aztán szokás ilyen programokat bemutatni manapság, és lesz ez még rosszabb is, ha péntektől indul a hivatalos választási kampány.
Szóval a programok. De tényleg, olyan részei voltak, hogy az ember mind a tíz, vagy akár húsz ujját is megnyalhatná utána. Mármint, ha megvalósulna. Mert akkor lenne munkahely, meg út, meg fellendülő gazdaság, meg iskola, meg turizmus, de még barátság és testvériség is, akár megbonthatatlan is. Jól mondta az egyik hozzászóló, hogy mindez persze akkor érvényes, ha a párt "helyzetbe" kerül, hogy politikai hatalma legyen megvalósítani, mert, ha nem, akkor - és ezt tényleg így mondta - kiabálhatnak továbbra is a pálya széléről, mint eddig. Na, én ezt eddig így kimondva nem hallottam egy pártvezetőtől, arról az oldalról: hogy pálya széle, meg, hogy ők csak bekiabálók.
Meg is fogalmazódott bennem, hogy én is kidolgozok egy fejlesztési programot. Nem konkrétan a tőlük hallott, hanem úgy általában, az ilyen kampány-programok mintájára. A címe már meg is van, meg pár főbb gondolata - de természetesen nem mondom most el, csak, ha készen lesz - nehogy ellopja valaki, mert olyan hülységet még nem talált ki ember, amit politikusok ne tudtak volna a maguk javára fordítani.
Visszatérve az említett fórumra, elhangzott azon egy valóban érdekes - a fejlesztési blablánnál sokkal érdekesebb - előadás, melynek részeként megtudtuk: mire számíthatunk akkor, ha a legutóbbi népszámlálás adatait egy grafikonba jelöljük, a pontokat összekötjük, és a vonalat tovább húzzuk a tendenciának megfelelően - mindezt Bihar megye vonatkozásában. Hét, nem egy rózsaszín álom! Ha minden a jelenlegi formában folytatódik, akkor várhatóan 2070 után pár évvel fog meghalni Bihar megyében az utolsó magyar! Azt megelőzően már sokkal hamarabb eltűnnek a szlovákok, németek, és más, kisebb közösségek. Mielőtt a románok esetleg diadalittasan dörzsölnék a tenyerüket, hogy yesssssz, bejött a beolvasztási politika, az öröm nem fog sokáig tartani: 2100 után pár esztendővel meghal majd a megyében az utolsó román is!

                                                                                                                                    (Illusztráció: 168ora.hu) Na, de ki fog akkor itt maradni? A helyes választ beküldők között cigánykerekeket sorsolunk ki. Annak ugyanis hasznát vehetik, ha lesz még kinek örökül hagyják, mert egyedüliként a cigányság lesz azt követően Bihar megyében! A hallgatóság körében nagy derültséget váltott ki ez a jövőkép, de senki nem csodálkozott, hiszen mindenki tudja, hogy például a kisebb érmelléki falvakban már a cigányságnak köszönhető például az, hogy nem kellett bezárni az iskolát, és van egy-egy osztályra való gyerek. Erdély azé lesz, aki teleszüli - minden más csak okoskodás, mondta egyszer valaki. Hát, ja.
A fórum végén, a hallottak tükrében tettem fel (és nem csak én) a kérdést: akkor mégis minek ezek a hosszútávú tervezgetések, hogy autópálya, meg ipari park, meg mittudomén?! Próbáltunk humorizálni.
Még jó, hogy az elején mondták, hogy a valóság sosem igazolja az ilyen grafikonokat. Ha meg igen, úgy sem lesz, aki reklamáljon - mondom én.

8 megjegyzés:

  1. Az ilyen terveket ugy kellene kidolgozni, hogy ne legyen hatassal ra a politika, a valasztas. Mindig hosszutavrol beszelnek negy evente es neha mar a 4 ev vegere sem tudjak mi volt a terv es uj terveket szonek.
    Szoval valami olyasmi kellene, hogy olyanok akik ertenek hozza (nevezhetjuk technokrataknak, szakembereknek vagy ki hogyan akarja) elkeszitik a tervet es a politikusok megprobaljak megvalositani. Mas kerdes, hogy minek a politikusokat is fizetni azert amit a szakemberek csinalnak. Az elvakult, elfogult politikusok nem veszik eszre, hogy az amugy is csokkeno letszamu magyarsagot megosztjak. Aki ezt nem latja, az meg ahhoz is keveset lat, hogy politikus legyen, aki meg latja es szandekosan csinalja az egyenesen roszindulatu. Aki onos politikai erdekeit a koz jolete ele helyezi az megint nem igen valo vezetonek.
    Azt fogjak csak elerni, hogy minden magyar (mindegy milyen part vagy szovetseg tagja) kivulrol fog csak bekiabalni es senki nem figyel majd meg ennyire se oda.
    Elszakadva a nagy politikatol, a mi kis telepulesunkon is sokfele huzunk es mivel mindenki nem gyozhet a vesztesek majd azzal toltik a kovetkezo negy evet, hogy piszkaljak az eppen aktualis vezetoket es ahol tudnak keresztbe tesznek es igy nem lehet haladni, aztan majd elmondhatjak negy ev mulva hogy "ezek meg semmit nem tettek".
    Na ezt meg ragozhatnank de lassan hosszab leszek mint te
    Udv Lehel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. -Egyetértün.
      -"...de lassan rosszabb leszek, mint te" - hmm, ezt dícséretnek veszem :)

      Törlés
    2. Ezt a bizonyos tervet pont nem-politikusok dolgozták ki. A "megosztásos" rész persze nagyon hatásos. Szó nélkül kellene tűrni, s hálásnak lenni a sok-sok jóért ami a felsők kegyességéből ide is eljut. Időnkét jutalomból, s máskor büntetésből. Tervezni sem ildomos csak a bandatagoknak, az úgy teljesen rendben van. Asszem, ha nagy leszek szavazógép leszek. Azért lehet még kitüntetést is kapnék.
      Sz F

      Törlés
    3. Csabinak hosszabb nem rosszabb:)
      Ferikenek
      Nem, nem kell turni. En nem vagyok politikus nem is erdekel a politika sot megmondom oszinten undorodok tolle, nem is ertek hozza talan ezert is.
      Szoval nem kell turni de nincs jo megoldas es szerintem ezt te is tudod. A romaniai politikat a csokkeno magyarsag erdemben meg egysegesen sem tudja befolyasolni, nemhogy kulon-kulon es ismerve teged ezt te is tudod
      Nem azert szoltam a megosztasrol mert hatasos, hanem mert igy gondolom.
      Sok tervet lattam mar, es szinte ugyan ennyi nem valosult meg vagy csak reszlegesen.
      Lehet kicsit pesszimistanak tunik de legtobbszor aki tehetne valamit politikai helyzete miatt, nem is olvassa el a szakertok terveit, vagy ha igen akkor meg nem erti. (kicsit sarkitva)
      A regionalitasra visszaterve, en is orulnek mondjuk az Ermellek fuggetlensegenek, de sokkal elerhetobbnek latom egy esszeru EGTC n keresztul mint a mindenkori roman kormanytol (akarki legyen is kormanyon) kiharcolva.
      Ezzel foglakoztal brusszelben, talan ezen az uton is erdemes lenne elindulni. Tudom nem ugyan azt a fuggetlenseget adna mint amire sokan gondolnak, vagy ahogyan elkepzelik de indulasnak nem lenne rossz. Sajnos az EGTC ben is mindenki mast lat mint amit kellene legalabbis a tersegbeni kezdemenyezeseket figyelve.
      Na jo nem nyujtom majd egyszer megbeszeljuk, sajnos nekem se sok idom van es neked sem.

      UDV LEHEL

      Törlés
  2. Az, hogy a ci.., romák maradnának utolsónak, kétlem ! Éhen
    halnának miközben eltünnének azok, akik eltartanák őket !
    bírókarcsi

    VálaszTörlés
  3. Aki semmihez sem ért igazából, az a politikai karriert választja. És osztja az észt...Hát, ez van.

    VálaszTörlés