2011. május 30., hétfő

Tátika

Még 2008-ban hozták meg azt a döntést Kínában, hogy szigorú büntetésre számíthatnak azok az "előadók", akik élő koncert örve alatt csak tátogással, vagy hangszeres zene mímelésével csapják be a közönséget. Akit két éven belül kétszer is rajtakapnak a csaláson, annak ugrik a működési engedélye.
A világon párját ritkító döntéshez hasonlót hozott nemrégiben Kőbánya (Budapest X. kerülete) képviselői testülete, Póka Egonnak, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatójának felterjesztése nyomán.
A név nem véletlenül imerős annak, akinek ismerős, hiszen Póka Egon zeneszerző és basszusgitáros 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja (is) volt.

        A HBB - ők nem mímeltek. Középen Póka Egon (fotó: http://www.muvesz-vilag.hu/)

A határozat szerint "Kőbányán tilos az önkormányzat által támogatott rendezvényeken a play back, azaz a fellépők nyílvános tátogása."
Aki nem tud élő koncertet adni, az ne csapja be a közönséget azzal, hogy tátogással  imitálja: ő énekel a színpadon - nyilatkozta egyebek mellett Póka a Bors című lapnak, az egész interjú itt.
Persze, értem én azt is, hogy sok rendezvény szervezőinek egyszerűen nincs pénze megfizetni egy zenekart, vagy egy énekest kísérő muzsikus-bandát. Ebből a megfontolásból a magam részéről határesetnek gondolom a fél-play back megoldást, de szigoúan betartva, és arról tájékoztatva a közönséget is.
Mert miért is lehet tátogni egy énekesnek? Ráadásul pénzért? Több, mint egy évtizede járom a falunapokat, tudnék mesélni kis helyi önjelölt, és sztárnak kikiáltott "nagy" koncertezőkről egyaránt... Még nem láttam mimelő szavalót, népdalénekest - és ezek még kevés pénzért is előadnak, sokszor ingyen is.
Erre a tátogósdira szerintem már rég fel kellett volna figyelnie a fogyasztóvédelemnek is, hiszen ez is a fogyasztó/közönség becsapása.
Egyetértek Pókával: aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Meg ne is énekeljen.
(Továbbgondolt változat: ne írjon, ne szónokoljon...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése