2019. szeptember 27., péntek

Az én fotógalériám 4.

A harmadik után elég gyorsan itt a negyedik (ITT az első, ITT a második). Most is hangsúlyozom, saját felvételek és mentesek a tartalmat befolyásoló manipulációktól. (Nagyításhoz kattints a képre.)
Elsőnek itt egy erősen hátrányos helyzetű tapsifüles: nem elég, hogy egy füle van, még a kukában is végezte:
Itt az a vár, mely a statisztika szerint Románia leglátogatottabb műemléke, a vajdahunyadi. Nem ebből a pozícióból szokták leginkább fotózni:
Ez ugyanaz, egy újabb perspektívából: a közelben van egy "kortárs emlékmű", valami régi gyár lepusztult épülete. Furcsa kontrasztot ad a kettő együtt:
Egy bölénnyel csodálkozunk egymásra... 1958-ban hozták létre Hátszegen, illetve a hozzá közeli Slivuţ tölgyesben Románia első bölényrezervátumát. A csodálkozás okai: ő nem érti, mint néz rajta az a sok ember nap mint nap, én meg nem értem, mivégre kellett egyáltalán létrehozni és azóta meg fenntartani egy ilyen rezervátumot, amit semmi nem indokol:
Egy csodálatos műszaki megoldás Hátszeg városában: villanyvezetékek kusza szövevénye, kikötve (földelve?) az út menti korláthoz:
Na, ki a nagyobb szamár? Költői kérdés a Transalpina tetején:
Európa legnagyobb kőbe faragott szobra: Decebal 55 méter magas és 25 méter széles domborműve a Duna mentén, a vaskapui szorosban, Orsova közelében...:
... és ugyanaz sok kicsiben, egy orsovai panziónál, emléktárgynak szánva:
Traktorbemutató az Érmelléken, jellegzetes és elmaradhatatlan homokfelhővel:
A közlekedési szabályok kőbe vésettek - vagy fába benőttek?
Mos egy kis rettenet: szögesdrótok Auschwitzban:
Az Auschwitz-birkenaui haláltábor emblematikussá vált bejárata...:
... majd mögötte a hírhedt "zsidórámpa", előtte a vasúti váltóval. Életutak, egy irányba...
  
Ez nem a reklám helye. Szikszó közelében: a Hell (pokol) energiagyártóval átellenben az Angel (angyal) benzinkút:
Egy kis természetjárás. Virágporral megszórt méh próbál elstartolni a sziromról:
A képen alig látható, hiszen nagyon gyors vibráló mozgásban van az a kolibribogár (vagy kacsafarkú szender, macroglossum stellatarum), mely szívószálra emlékeztető "csőrével" a citromfa virágját dézsmálja (kb. középen, illetve nagyítva a kisebb képen):
Egy botsáska próbál láthatatlanná válni:
Ez a kis gyík is inkább elkerülne:
Végül pedig egy kis képzőművészet, talánnyal körítve: a képen látható szobor a nagyőri kastély udvarán látható. A Mednyánszky kiállításnak helyet adó műemlék adminisztrátora sem tudta megmondani, mit is ábrázol a kortárs alkotás. Ha te rájöttél, oszd meg velünk:

2 megjegyzés: