2011. szeptember 12., hétfő

Új kor hídja...

A jelek szerint a végéhez közeledik az Érmihályfalva és Érsemjén közötti híd "újjászületése".
A legutóbb bemutatotthoz képest  már hetekkel ezelőtt "átvezették" a patak vizét az új, nagy csövön:

Mint látható, eltűnt a kisebb, fekete műanyag cső a nagyobb mellől, de még nem volt meg az összeköttetés a kettészelt országút részei között. Tegnap már azt fotózhattam le, hogy ez is megvan:

Terméskőből kirakva, remélhetőleg elég masszív lesz.
Az alábbi képen pedig látszik, hogy az úttest is hamarosan rendben lesz felette, már szinte csak az aszfaltréteg hiányzik:

Azért vannak még arra utaló nyomok, hogy az eredeti hidat nem volt könnyű szétverni, íme egy, még egy tömbben lévő tégla-maradvány:
Szóval lassan kész.
Aztán indulhat az eredeti híd lassú, de biztos elfelejtésének folyamata...

3 megjegyzés:

  1. A helyzet az, hogy ez a híd senkinek nem volt annyira fontos, hogy szót emeljen érte, legalább is érdemben úgy, hogy megmentse. Az, hogy írtál róla, mementó. Így legalább megtudtuk azt, hogy volt valaha. Mert azokon az embereken kívül, akik naponta használták, nem igazán tudtak a létezéséről, Talán még azok sem figyelték meg igazán. Ha neked vannak olyan ismerőseid, kapcsolataid, akik helytörténészek, akkor jó lenne feltérképezni ezeket a régi építményeket, esetleg letárba venni őket, és legfőbbképpen felhívni az önkormányzatok figyelmét az értékükre. Lehet, hogy nem is igazán ismerik az igazi értéküket, csak egy régi romot látnak bennük. Lehet, hogy ez már megtörtént. De ha nem, ez talán megoldás lehetne arra, hogy ne rombolják szét, amit meg kellene őrízni. Szerintem, a helytörténészek talán nemcsak szakmai körökben kellene megbeszéljék ezeket a dolgokat. Az illetékesek bevonása,és informálása a területükön található értékekről biztosan javíthatna a helyzeten. Legalább is szerintem.

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -Egy korábbi bejegyzésem, kicsivel alább valahol, éppen arról szól, hogy egy helytörténeti konferencián is szóba hozták. Más kérdés, hogy ennek mennyi a haszna...

    VálaszTörlés
  3. Épp ez az. Azzal nem sokra mennek, ha egymás között megbeszélik. Én a helyükben mindenképpem információkkal látnám el az önkormányzatokat az ilyen jellegű építményekről. Szerintem sokszor nem is tudnak túl sokat róluk.

    VálaszTörlés