2011. október 13., csütörtök

Schengeni övezet

Fel-fellángoló politikai játszmák tárgya, hogy mikor fog Románia csatlakozni a schengeni övezethez. Mert fog. Mert, ha az EU-nak az az érdeke, akkor fog. Mint ahogyan az EU-nak is tagjai lettünk. Nem azért, mert fel voltunk erre készülve - főleg nem mentálisan - hanem mert kellettünk nekik. Politikailag. Meg gazdaságilag. Meg katonailag - így lettünk NATO-tagok, és nem mert a román haditechnika olyan csillogó.
Szóval, majd csak lesz schengeni belép(tet)és is. Szokták emlegetni néha, hogy milyen fontos szerepet kapnak akkor majd a határ két oldalán lévő falvak közötti, most még átjárhatatlan, többnyire dűlőutak. Hiszen akkor majd lehet jönni-menni, mint hajdanán. Már ahol olyan állapotban van az út. Nem tudok róla, hogy a tervezés szintjén túllépve valahol megkezdtek volna bár egy ilyen utat is javítani.
Pontosabban nem tudtam róla tegnapig.
Akkor jártam Érsemjénben, ahonann tovább mentünk a hozzá tartozó Érkenézbe - a falu központjában ágazik ketté a főutca: egy egyik ág megy tovább Érseléndre, a másik meg az, melyet most is bagaméri útnak hívnak, annak ellenére, hogy Trianon óta nem lehet rajta elmenni a most magyarországi, kb. 3.5 kilométerre lévő Bagamérig. Csak a gazdák járhattak rajta az útmenti földjeikre. A szántók végében pedig ott a határ. De a szó szoros értelmében. Keresett helyszín volt ez 1987-1988-1989 körül, amikor Magyarország már nem adta vissza az innen átszökőket. Emlékszem, már a vonaton voltak nagy igazoltatások, ki miért utazik erre. Aki az ország távolabbi részébe való volt - és elég óvatlan volt ahhoz, hogy még vonaton legyen errefelé, az biztos, hogy a "Milicián" végezte. De sokan végezték a tengerisorok között is - sosem fogjuk megtudni hányan. De azt sem, hányaknak sikerült átjutni. Mindez akkor jutott eszembe, mikor mentünk ezen az Érkenéz és Bagamér közötti úton. Mert felújítják, a két község közös pályázatának eredményeként, készülve a schengen utáni sétafikálásra.
Mindennek kapcsán most egy kirakós játékra hívok mindenkit - könnyítésként én rakom ki. Ellenben a befejezés egy találós kérdés lesz.
Tehát, íme az első kép, a javuló út Bagamér, illetve a határ irányából Érkenéz felé nézve:

Itt a második kép, az út végén - alól keresztben - a határsáv látszik:

Harmadik kép: kis is van írva, hol járunk. Természetesen magyarul, hiszen a magyar oldalról nézzük:

És itt a negyedik kép, alján egy láthatóan élénkebb zöld sávval:

És ehhez a fotóhoz kapcsolódik az ígért találós kérdés.
Érdekessége, hogy nem teszem fel, a képek, de különösen az utolsó alapján (valójában az előzőek az utolsóból vannak kivágva) az olvasó kell rájöjjön. Hogy miért nem teszem fel (miért nem írom le)? Aki rájön a kérdésre, és ennek alapján az egyértelmű, logikus válaszra is - az érteni fogja... :)

2 megjegyzés: