2011. szeptember 28., szerda

Múlt, jelen. Jövő...

Tegnap elhunyt Makovecz Imre Kossuth-Díjas építész.
"Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt."  Ezt ő mondta egy 2002-es interjúban - azt hiszem, ez kell legyen egy alkotó ember hozzáállása...
Tegnap este az m1 megismételte azt az interjút, melyet tavaly készítettek vele.

                                                                                                       (fotó: hetek.hu)
Kidomborodott nemzeti érzelme. Például mikor megfogalmazta, hogy (nem szó szerinti idézetek) véget kell vetni a segélyekre és a tévénézésre alapuló életvitelnek. De azt is felelevenítette, milyen volt - mert volt - a falurombolási terv Magyarországon, a Rákosi- időben, és hogyan kűzdöttek ellene. A világpolitikáról is szilárd, sajátos - és elgondolkodtató - látásmódja volt: a mai nagyhatalmak mitől is lettek gazdagok? Attól, hogy hajdanán lerohanták Észak- és Dél-Amerikát, Afrikát, (ki)irtották az őslakosokat, elrabolták, amit el lehetett - akkor mitől erkölcsösek és jobbak?
Emlékszem, amikor 1999. januárjában leégett az érmihályfalvi RMDSZ székháza, dr.Molnár Imre - aki pár hónapja hunyt el, és korábban volt a szervezet elnöke is - felvetette: az új székházat Makovecz Imrével kellene megterveztetni. (Erre - is - egyre kevesebben emlékezhetünk...) Nagyratörő álom volt. Nem lett belőle semmi. Talán ez a bajunk, nem merünk nagyratörő álmokat álmodni, s ha mégis, nem tudunk mit kezdeni velük...

 Az egykori RMDSZ-székház körül tulajdonjogi viták vannak - ma is elhanyagolt...

Ugyancsak tegnap este láttam egy másik beszélgetést is. Azt Bornai Tiborral, aki legtöbben talán onnan ismerhetnek, hogy az egykori KFT együttesnek volt a tagja.

                                                                                  (fotó: komedium-szinhaz.hu)
A két beszélgetés úgy kapcsolódik - szerintem - most össze, hogy Bornai is megfogalmazta a saját élettere alapján, milyen is volt a világ, és milyen lett. Ha rákattintassz a videóra, 10.01 percnél hallhatod, hogy ő gyerekkorában felnézett az akkori együttesekre, kiknek volt mondanivalójuk, és olyan akart lenni. Olyan lett, de a "maiakkal" (pontosabban egy részükkel, sajnos a nagyobbik részükkel) már nem tud azonosulni: ő nem táncol, nem kacsingat a közönségre - zenél, és értelmes szövege van.
Hogy miként változott a világ szerinte, azt a Medvecki Medve című dalával mutatja be, ami valójában a felnőtt Micimackóról és barátairól szól. A videóban 13.20 percnél kezdődik.
Akár még nevetni is lehetne rajta...
(Vagy magunkon?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése