2011. szeptember 29., csütörtök

Te kinél bankolsz?

"Magyar pénz" - legtöbben így ismerik azt a támogatást, amit évekkel ezelőtt kezdett folyósítani a magyar kormány azoknak a határon túliaknak, akik magyar tannyelvű tanintézménybe jártaják gyerekeiket. A pénz ugye sosem jön rosszul, és parktikus volt a kézbesítés is, mert lehetett bankkártyán keresztül, lehetett a postán kézhez venni, sőt, a postás akár házhoz is vitte, ha a kérelmező ezt az opciót jelölte meg a kérvényén. Egy "hibája" azért volt ennek a rendszernek, legalábbis Romániában: a támogatást nyújtók az RMDSZ által kiépített hálózatot vették igénybe a működtetéshez.
(Most úgy tűnhet, az RMDSZ mellett kardoskodom. Pedig nem ez a szándékom. Meg neki nincs is erre szüksége. Csupán egy újabb adalék arra, miként csapódik le a politikai kötélhúzás a "kisembereken".)
A tavalyi budapesti kormányváltás után gyorsan kiderült: nekik ez így nem lesz jó, a kétharmad nem szándékszik egy gyékényen árulni az RMDSZ-szel - joga van hozzá. A tanügyi támogatást kivette a szervezet hatásköréből - joga van hozzá.Változtatott a lebonyolítása módján - joga van hozzá. A pénz átutalását kizárólagosan az OTP Bank hatáskörébe utalta (valamennyi érintett országban) - bizonyára joga van hozzá. A bank közleményéből kiderül: ingyenes az ilyen ügyfeleknek a számlanyitás, a bankkártya, és annak fenntartása, illetve havonta (ha több is van) az első két pénzfelvétel. Sőt, további kedvezményeket is kapnak, bizonyos banki ügyleteknél. Ez mind nagyon jó, meg szép is.
Modernizálódunk.
Az embernek legyen bankszámlája, használjon bankautomatát.
Az OTP Bank meg szerezzen potenciális ügyfeleket.
Úgyis olyan jó a hírük manapság a bankoknak.

                                                                                              (fotó: elelmiszer.hu)
A bankkártyákat értesítés és beütemezés alapján osztják ki a népnek - hiszen bankfiók nincs minden utcasarkon, meg minden faluban. A bankkártyát a megjelölt napon veheti át a támogatás kérelmezője. Ha esetleg munkahelye van - megtörténik az ilyen - szabadnapot kér. Lehet, kap is. Így oda tud utazni - ugyanis nem lakik mindenki a megyeközpontban (bár ez sokak számára hihetetlenül hangzik). Igaz, hogy ezzel veszíti az aznapi fizetését, az aznapra szóló étkezési jegyét - ha még kap egyáltalán. Remélhetőleg egy nap alatt el tudja intézni. Ha nem kap szabadnapot, akkor is van lehetőség előtte, mivel meghatalmazhat valakit a dolog elintézésére - közjegyző előtt kell meghatalmazást adni, ami nem 2 lejbe kerül.
Mindez azonban apróság, lényeg, hogy a pénz továbbra is jár.
Csakhogy az ilyen apróságok keserítik meg a "kisemberek" mindennapjait.
Meg a politika.
A "kisemberek" minden napját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése