2011. szeptember 14., szerda

Sógorság, komaság

Az ilyen-olyan szimpóziumok "nagy barátja" vagyok, tapasztalatom, hogy ezek java arra szolgál, hogy bizonyos megpályázott és megnyert pénzeket el lehessen költeni (de elszámolni feltétlen).
Mindez persze az én dolgom, és mit sem jelent azzal kapcsolatban, hogy nemsoká egy vándorszimpóziumot tartanak Székelyföld több városában,sőt, Bukarestben is - autonómia témában. Mint már olyan sokszor, Dél-Tirol lesz a téma, melyet politikusaink olyan előszeretettel emlegetnek. A régió ugye az első világháború után Ausztriától Olaszországoz csatolt terület, az ott élő osztrákok jogait anyaországuk úgynevezett védőhatalomként vigyázza, de állampolgárságot nem ad nekik. Ez azért érdekes, mert Ausztriában nem létezik a kettős állampolgárság intézménye - vagyis aki más ország állampolgárságát kérvényezi, az elveszti az osztrákot. Vagyis, ha teszem azt egy burgenlandi magyar, élve a januárban érvénybe lépett lehetőséggel, kérné a magyar állampolgárságot, elvesztené az osztrákot.
                                                          Osztrák útlevél          (fotó: vatera.hu)

Deja vu - mintha hasonló eset állt volna elő, amikor a szlovákok törvényt módosítottak, hogy keresztbetegyenek a felvidéki magyaroknak! De az osztrák, és nem is újkeletű állapot mintha nem kapna olyan nyílvánosságot a magyar, és a magyarországi politikai életben, a médiában. Vajon miért? Szerintem kevés az esélye, hogy a még a nyugat-magyarországi életszínvonalat is messze felülmúló Kelet-Ausztriában egy magyar kockáztassa osztrák állampolgárságát a magyarért, vissza-/átköltözni meg éppen nem fog, miközben magyarok ezrei ingáznak dolgozni naponta a sógorokhoz. Ellenben a felvidéki (és az erdélyi, és a vajdasági) magyaroknál százszorta inkább van esély arra, hogy a könnyítve megkapott állampolgárság után az illető Magyarországra költözzön. És ez (miközben a szülőföldön való megmaradás fontosságát szajkózzák) - hát, hogy is mondjam - nem állhat távol a nem hivatalos budapesti állásponttól, tekintve, hogy az ország lakossága évenként közel 20 ezer fővel csökken. Annyival, mintha egy év alatt "eltűnne" például Mátészalka, vagy - hogy stílszerű legyek - Mohács. És ez azzal együtt értendő, hogy a mutatón javítanak a Magyarországra bevándorlók.
Például a kínaiak. Akiket nem kell félteni a kihalástól: Kína lakossága évente egy magyarországnyival gyarapszik!

1 megjegyzés: