2011. szeptember 11., vasárnap

Fűzték, szorosra

"A béke vagy te, Sport!
A népeket egymáshoz fűző szép szalag..." (folytatás alább)

Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című versében írja az idézett sorokat, s annak kapcsán jutott eszembe, hogy a héten a román és a magyar labdarúgó válogatott is meccselt. Hát, az a szép szalag fűzte rendesen a nemzeteket, meg a nemzetek is fűzték egymást.
A magyarok Moldova Köztársaságban játszottak, és nyertek 2-0-ra. Bár a moldovaiak időnként erősen elhatárolódnak Romániától, és a testvéri összeborulást, meg az országok egyesülését óhajtó csápokat nem győzik leseperni magukról, úgy látszik, a magyarok gyűlöletében mégis megtalálható a legkisebb közös többszörös:

                                                                                (fotó: kronika.ro)
A magyaroknak címzet üzenet miatt az UEFA állítólag súlyos büntetés kiszabását helyezte kilátásba. Hírelik, hogy a moldáv testvérek segítségére siettek a Steaua-drukkerek, felturbózták egy kicsit az indulatokat. Testvéri import-export.
A románok meg a franciákkal játszottak.
Vagy a franciák a románokkal.
Már a meccs előtt.

                                                                                    (fotó: mediatica.ro)
Egy vicces tévés műsorban, ahol lazán tetveseknek, tolvajoknak meg mocskos koldusoknak nevezték a románokat. Bukarestet meg egy szemétládának.
De a románok magukkal is el tudnak játszani, ha úgy hozza a helyzet:  a román-francia meccs előtt Mircea Pavel úgy énekelte a román himnuszt, hogy abból nemes egyszerűséggel kihagyta azt a sort, mely szerinte Traian Băsescu irányába terelte volna a hallgatóság gondolatait. Óh, de megható - mintha nem ez az egész himnusz olyan lenne, mint maga a román politika, meg történelem.

(folytatás fenntről)
"...és testvérré lesznek mind általad,
önuralomban, rendben és erőben."

5 megjegyzés:

  1. Hát ez van. Még azt is megkockáztatom,hogy megnyugtató.
    Nyugaton(és keleten) a helyzet változatlan.

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    -Terez anyunak: Ha az állandóságot, a változatlanságot megnyugtatónak értékeljük, akkor igen.

    VálaszTörlés
  3. Úgy értem, ezzel már megtanultunk együttélni. Valami nagy változás nem adódhat, csak úgy derült égből. Az nagyon gyanus lenne, hacsak nem lenne valami nagyon is kézzelfogható, szemmellátható oka. Szóval, most pont az látszik , ami van, és azt is tudjuk, hogy miért van úgy, ahogy van, tehát nem kell agyalni miatta. Ezért megnyugtató.
    Úramatyám, na, ezt jól elmagyaráztam:))))))
    Tudsz követni, vagy kifejtsem bővebben? :-)

    VálaszTörlés
  4. Miért baj az ha a frankofón népek így szeretik egymást?A moldáv testvérek pedig nem hazuttolták meg magukat...Engem sokkal inkább zavar ha magyar testvéreim nem követik a Szent Istváni tanokat.Te az a francia muppet figura szerinted nem hasonlít Gyurcsányra?

    VálaszTörlés
  5. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -Te most vagy azt mondtad, amit akartál, vagy azt amit szerettél volna. Lényeg, hogy elmondtad, azt amit szerettél volna elmondani, és az akarat a fontos.
    Nevtelennek
    -Én is azt hittem előbb, hogy Gyurcsány van belekeverve a dologba. Viszont ha ez nem ő, akkor megint van egy tippem, hogy ki, pontosabban melyik nációhoz tartozó lehet(ne)...

    VálaszTörlés