2019. december 18., szerda

Logójavaslat diplomacsárdának

Most komolyan: te meglepődsz, ha azt mondom, hogy egy romániai egyetemen pénzért árulták a záró- és licencvizsgák témáit, igény esetén teljes államvizsga-dolgozatokat is. Sőt, szintet léptek a "látogatás nélküli oktatás" fogalmának értelmezésében is, hiszen a tanonc nem azért nem járt be az egyetemi eladásokra, mert az egy olyan szak volt, hanem mert... nem akart, vagy nem volt ideje, ellenben volt pénze.
Szerintem nem lepődtél meg, inkább arról lehet polémiázni, hogy mi az, hogy az ország EGYIK egyetemén?!
A szóban forgó a Spiru Haret Egyetem, melynek bukaresti, illetve több megyei székhelyén kutakodtak a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) emberei, de diákokat is "meglátogattak". A diplomacsárda állítólag 2012 óta működött, olyanok is diplomáztak, akik át sem lépték egyszer sem a tanintézmény (sic!) küszöbét. 
Most közel 100 személy ellen vizsgálódnak, igen színes vád-palettával: vesztegetés, visszaélés hivatali információkkal, okirat hamisítás, üzérkedés befolyással.
A behatárolhatóság megkönnyítésére lenne egy ötletem: az ilyen módon kiadott diplomákra az alábbi, általam nemrég felfedezett állatkát lehetne rányomtatni: ez egy szirén-unikornis, ráadásul csillámporral. Egy árukatalógusban láttam, szerepel a karácsonyi árukínálatban. Lehetne az intézmény logója, tekintve annak komolyságát, vagy a vízjelbe is bele lehetne tenni. Utóbbi úgyis a hamisíthatatlanságot hivatott biztosítani, e téren pedig szerencsésen találkozna az intézmény hitelessége a figura életszerűségével. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése