2011. szeptember 3., szombat

Világzene

Nem tudom, annak idején, mikor Kossuth Lajos azt üzente, mennyien jelentkeztek a regimentbe, de tegnap este, amikor a nyíregyházi Kossuth térre a Csík zenekar koncertje volt "megüzenve" annyian voltunk, hogy egy derekas regimentnek beillett volna:

Pár napja mondtam már, hogy a Vidor fesztivál keretében lesz a koncert, és aki nem volt ott, az csak bánhatja.
Ahogy hírdették, helyi idő szerint este 7-kor meg is kezdődött. A hangulatot meg sem próbálom visszaadni - aki tudja miről beszélek, az tudja miről beszélek, aki meg nem, annak úgy is mindegy.
Na, persze voltak ott olyanok is, akiknek homály volt a dolog.
Mikor azzal vezette fel Csík János, hogy most a magyar rocktörténet egyik nagy alakjának feldolgozása következik, akkor már erősen sejtettük, hogy ez következik. Valaki a hátunk mögött odaszólt a társának: mi ez, sose hallottam?! Hmmm.
Már a koncert vége felé egy csaj jó hangosan telefonált. Az általunk nem hallható bizonyosan a buli felől érdeklődött, mire a válasz: "...meg itt volt valami Lovászi." Hmmm. Amúgy tényleg ott volt, egészen pontosan Lovasi András, és együtt nyomták, hogy EZ, utána meg EZ.
Na, ilyenkor jutott eszembe, hogy az ilyenek húzódhattak volna hátrébb, ha már ott akartak lenni, hogy előrébb férjenek, akik esetleg még tudják is, hol vannak.
A főtér melletti kéttornyú templom (igazából a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház) tornyában éppen a nyolc órát ütötte az óra, mikor Csík bejelentette azt a dalt, ami sokaknak egyet jelent a Csík zenekarral.
Ezrek énekelték Majorosi Mariannával. Nem véletlenül mondtam, hogy sokaknak ez jelenti a Csík zenekart, mert utána sokakat láttam indulni - ők ezért jöttek.
Hát, nagy élmény volt ez a majdnem két óra. Ahogy ezek zenélnek...
És ha már igazi zenélés - a Csík után következett a ska zenei stílus híressége, a Ska Cubano.

                                                                  (fotó: smashingmag.com)
Ezt az örömzenét!? Csak például ezt is játszották, meg ezt is.
"Ha erre a zenére nem kezdesz el azonnal táncolni, akkor sürgősen ellenőrizd a pulzusodat, mert lehet, hogy már halott vagy." (Daily Star)
Ehhez annyit, hogy szerintem a londoni bulvárlap megállapítása nem csak a Ska Cubanora, hanem a Csíkra is értendő.

1 megjegyzés: