2011. szeptember 19., hétfő

Lakókocsik ürügyén...

Ma délben láttam, hogy egymás után öt francia rendszámú lakókocsi parkolt le a pénzváltó előtt.
Valami hasonlók:

                                                                                           (fotó: varbak.com) Nyílvánvaló volt, hogy egy konvojt alkottak, annál is inkább, mert a bennük utazók is hasonló korúaknak néztek ki: valamennyien túl a nyugdíjkorhatáron.
Eszembe jutottak a hasonló korú családtagjaim, ismerőseim...
Örülnek, ha élnek (bár ebben sem vagyok biztos).
Örülnek, ha megélnek egyik napról a másikra, ha meg tudják venni a gyógyszereiket.
Örülnek, ha tudnak annyira mozogni, hogy el tudják látni magukat, nem hogy kiránduljanak, pláne nem külföldre. Pedig meg vagyok győződve, hogy nem dolgoztak kevesebbet életük során, mint a szerencsésebb országban született kortársaik, és nem voltak kevésbé becsületesek sem.
Áldozatai a politikának, évtizedek politikai kalandorainak.
Annak a kalandor politikának, melynek ma sincs vége.
Ami továbbra sem kedvez annak - mifelénk - aki sokat és becsületesen dolgozik. Mert annak továbbra sem lesz nem hogy lakókocsija, de olyan nyugdíja sem, amiből idős korában nyugodtan élhetne, megérdemelt nyugalomban. Azt már le sem merem írni, hogy esetleg jólétben, létbiztonságban.
Hiába dolgozik  becsületesen ma éppen úgy, mint tegnap, vagy egy éve, vagy öt éve, mert - bár neki van a legkevesebb köze hozzá - a gazdasági válság is rajta csattan leginkább. A megszorítások. A megnyomorítások. Aztán majd lakhatunk tolókocsiban. (Ha azt is meg tudjuk fizetni...)

3 megjegyzés:

  1. Nos, az tény, hogy nyugaton a nyugdíj után kezdődik az igazi gondtalan élet.Nálunk meg ott ér véget. Azért kell nyugaton a rengeteg vendégmunkás, hogy kikeresse a nyugdíját az elöregedett társadalomnak.70-80 éveseknek nem adnál 50-et, olyan jól tartják magukat. Viszont mindennek megvan az ára. Ők lassan fogynak,mivel ahhoz túl kényelmesek, hogy gyereket vállaljanak, a vendégmunkásaik meg szaporodnak, főleg a muszlimok.Beolvadás nincs. Muszlim nő soha nem megy férjhez kerestény férfihoz, keresztény nő pedig mindig felveszi a férj vallását(bár erre nyíltan nem kötelezik őket), a gyerekek minden esetben kötelező módon muzulmán nevelést kapnak. És gyerek annyi születik, amennyit Allah ad. 50 év múlva Nyugat-Európa már rég nem lesz keresztény. Így működik az iszlám békés honfoglaló háborúja, és ez lesz a következménye a nyugati nyugdíjasok nagy jólétének. Ez statisztikailag kimutatott tény, sajnos, és ahelyett, hogy tennének ellene valamit, inkább építik nekik a mecseteket nyakra-főre. Sárközin kivül más nem is vergődik ez ellen a jelenség ellen, őrá meg rásütik, hogy rasszista, nacionalista.

    VálaszTörlés
  2. Épp a tegnap hallottam a fenti megjegyzéshez kapcsolódó történetet. Szinhely Izrael. Hat zsidó család élt együtt egy lakótömbben. Meg voltak az iratlan szabályok, amiket mindenki igyekezett betartani. Idővel beköltözött két arab család, akiket hidegen hagyott a házirend. Mikor finoman figyelmeztették őket, mosolyogva, nagyon kedevesen egyetértettek, bólogattak is és továbbra is éltek a saját szabályaik szerint. Az ismerősöm, akivel történtek a feniek, néhány hónap múlva eladta a lakását és elköltözött. (Nem tudom arab volt e a vásárló).

    VálaszTörlés
  3. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -Igazad van. De ettől még nem lesz jobb sem a mai nyugdíjasainknak, sem majd annak midején nekünk. Sőt...

    Juditnak
    -Örülök, hogy hozzászóltál. Gyakrabban is hallathatnád a hangodat :)
    Az rczcs@citromail.hu címemre írhatnál - őszintén érdekel, hogy hogysmint ?

    VálaszTörlés