2011. augusztus 26., péntek

Amnézia

Itt valaki beteg!
Emlékezetkiesése van.
Mint arról az előző bejegyzésben írtam, egy nagyváradi orvost azzal vádolnak, hogy illegális operációkat, meg gyógyszertesztelést végzett.
Erre megszólalt a Gyógyszerészeti Országos Ügynökség szóvivője, hogy a tesztelés körül minden rendben volt, sőt, azt, további kórházakban is végezték. Asszonygya a hölgy, hogy minden engedély megvolt, sőt, azokat az űrlapokat is látták, melyeken a betegek adhatják beleegyezésüket, hogy vállalják a tesztelést. Érted?! Az üres űrlapokat kérték ellenőrzésre, aztán azzal nem törődtek, hogy valóban kitöltik-e azt a páciensek. Csúcs! (Ezek vajon mit szednek, és hogyan lehetne szerezni belőle?)

Azt is mondja a szónak vivője, hogy az engedélyek között ott volt a kórház menedzserének beleegyezése, mert, hogy az is kell. Erre a menedzser - aki azóta már máshol menedzser - állítja, hogy nem így van, ő csak véletlenül szerzett tudomást az egészről, amikor a megrendelők egy fax-üzenetben érdeklődtek a megbízottjuktól, hogy na, mizu?  Akkor most hogy is van? Nekem úgy tűnik, valaki mintha nem mondana igazat = hazudik. Vagy valaki nem jól emlékszik. Vagy emlékezetkiesése van. Amnézia. Lehet, ez is egy mellékhatás, hiszen azt sem tudják pontosan, kik, mennyi ideig és mit szedtek, és annak milyen (mellék)hatásai vannak. Lehet, a menedzsert is beetették. Meg a szóvivőt is. Esetleg maga a doki is bekapott néhány perullát.
Kollektív amnézia.
De csak a betegség úgynevezett funkcionális megközelítésével állhatunk szemben, ami ugye azt jelenti, hogy csak bizonyos emlékezeti funkciók nem működnek, az emlékezeti rendszer nagyobb része okés. Mert ugye arra mindenki emlékszik, hogy volt tesztelés. Meg arra is, hogy ehhez bizonyos engedélyekre szükség van. Arra már nem egyformán, hogy ezek az engedélyek megvoltak, vagy sem. Arra is emlékeznek, hogy az ilyen tesztelésekért fizetni szokott a megrendelő. Utóbbi ezt most is bizonyára megtette, csak a pénz útjára nem egyformán emlékeznek. A hírbe hozott orvos arra is emlékezett, hogy mielőtt bezárnák valahova, ahol aztán majd bekaphat valamit, és az nem biztos, hogy pirula lesz, neki jó lesz külföldre távoznia. És mivel emlékezete nem csalt, az USA-ba lépett, mert ott voltak megbízható "ügyfelei", még 1989 előttről - így mondják.
Kérdés, mire emlékeznek a páciensek?
És később mire emlékezhetünk majd mi, hogyan zárult le ez az ügy?
Tényleg, milyen páciensek?
Meg milyen ügy?
Mit is, mit is akartam?
Ja, valami pirulát kellene bevegyek!
De minek is? És vajon hova tettem?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése