2011. augusztus 11., csütörtök

Hull a csillag

Most látszólag labdarúgásról, és egy labdarúgóról lesz szó, valójában egy embertípusról, egy viselkedési módról - vagy inkább egy viselkedni nem tudási módról.
Szakemberek szerint a jelenkori román(iai) labdarúgás legnagyobb tehetsége Adrian Mutu. Aki a nevére kattintással "bejövő" életrajzát elolvassa - és eddig nem ismerte - az talán meg fog lepődni, látva, hogy euró milliókról, sőt, tízmilliókról esik szó átigazolásakor, a csapatok között pedig az Inter, a Parma, a Chelsea, a Juventus, a Fiorentina, a Roma sorjázik. Volt edzője az a José Mourinho is, akinél manapság nem kell nagyobb név a szakmában.

                                           Itt még a Chelsea mezében
                                                                           (fotó: sportworldnews.com)

A labdarúgóról mégsem mondható el, hogy befutott világsztár. Cselei, góljai helyett mindenki jobban emlékszik dopping és kábítószer-botrányaira - melyek miatt a híres klubok kirúgták, eltiltották, egyszóval nem kompromittálták magukat vele. Korunk fiataljainak leginkább zenészek és focisták a példaképei. Hát, Mutu nem jó példakép.
Annak ellenére, hogy 32 éves, ami a fociban már nem számít fiatalnak, és kevesebb van előtte, mint mögötte, nem nőtt be a feje lágya. Tegnap este játszott a román válogatott Riminiben, San Marinó ellen. Mutu úgy készült a meccsre, hogy egy másik válogatott társával, a szintén nem szeplőtelen előéletű Gabriel Tamaş-sal egyszerűen elmentek piálni.

                                                   Mutu és Tamaş
                                                                                           (fotó: gsp.ro)

Az edző Victor Piţurcă meg következetes volt, kirúgta őket a keretből, és bejelentette, hogy a válogatott meznek is búcsút inthetnek.
És most következik két, a viselkedési módokra vonatkozó kérdés, vagy megállapítás - vagy ilyesmi.
1. Felelőtlenség vagy inkább nagyképűség az ilyen sportolói viselkedés? Annak fitogtatása, hogy én, a sztár, bármit megtehetek - és ehhez kapcsolódik, hogy...
2. Bár az edző megállapította a büntetést, kérdés, hogy nem bírja-e rá a változtatásra a szövetség, tekintve, hogy ilyen "zsenikről" van szó?
Lehet most persze vitatkozni következetességről, a sport és a labdarúgás érdekeiről, sőt, nemzeti érdekekről is. De lehet becsületességről, erkölcsről, péladmutatásról. Akár egy egész sportolói karrier vetületében is.
Amúgy az vitathatatlan, hogy Mutura (és Tamaş-ra) nagy szüksége lenne a román válogatottnak, mely hosszú évek, sőt, évtizedek után hátrébb szerepel a világranglistán, mint a magyarok. (Magyarország 47,....Románia 53,.....San Marino 203).
Tegnap este a világranglista utolsó helyezettje, San Marino ellen alig sikerült 1-0-ra nyerniük, nagy kínok között. (Összefoglaló itt.) Hát, talán emiatt számíthat Mutu bűnbocsánatra. De csak itthon. A profik világában azt hiszem már korábban leírta magát. Ez most egy újabb lépcső lefelé.

1 megjegyzés:

  1. A focihoz teljesen analfabéta vagyok, de azt hiszem, hasonló helyzetek tipikusak a sztárok világában. Nehéz megküzdeni a magaslattal. Megszédülnek tőle, s aztán már csak lefelé vezet az út. A népszerűség és a sok pénz elfeledteti velük, hogy mindezt minek is köszönhetik, és azt is, hogy az egész egy múlandó állapot.

    VálaszTörlés