2011. augusztus 29., hétfő

Morzsák II.

Hétvége.
Falunap(ok).
1.
Szekuritisek. Általában nem sok dolguk van. Csak kell legyenek. Elhesegetik a jónépet a színpad elől (van, ahol azt sem), esetleg nyomakodnak a "sztárvendégek" autóinak utat nyitva a tömegben.
Fiatal cigány fiú. Látszik, hogy nem régi szekuritis, helyi "igazolása" a váradi cégnek. És tetszik neki, hogy ő most valaki lett. Láthatóan viseli a funkciót. Egyenruhát is kapott, feketét. Bár dögmeleg van, szabályszerűen rajta a nadrág, a dzseki, a sapka. Minden nagy rá. A nadrág a bokájánál vagy öt redőt is vet, mielőtt megáll a cipőjén, a dzseki válla a felkarja közepéig csüng. A dzseki alól gumibot kandikál ki elől és hátul is - a kezét nyugtatja rajta, miközben fel s alá sétál a tömegben. Szemmel tart. Később ugyanezt hátratett kézzel teszi. Próbálgatja, melyik hatásosabb. Csak maga figyel magára. Úgy tűnik, ezzel elégedett is. Néha odamegy a csak pólós, kupacban álldogáló kollégákhoz. Nem felejti el, hogy kezet nyújtson annak, akivel még nem találkozott. Ő is tagja a csapatnak.

2.
Templom. Búcsú.
Ünnepi szónok, nem mindennapi szónoki tehetséggel. Sokan kíváncsiak rá. Sokan fotóznak. A férfi többször is előrenyomakodik, kattint, majd visszanyomakodik a tömegbe. Kezdődik a beszéd. Előrenyomakodik. Fotóz. Aztán eldönti, hogy videózásra állítja a masinát. Lenyomja a gombot, megvillan a kis piros gomb. Pár perc után elzsibbad a karja. Megoldás keres. Talál. Oldalra araszol, kicsit természetellenes testtartásban, de le tudja tenni a gépet az egyik oldalsó oltárra. Igazít rajta. Vizsgálgatja. Igazít rajta. Jónak gondolhatja, mert otthagyja. Azóta már biztos tudja, amit én hátrébbról láttam: nagyszerűen megörökítette, hogyan égett a szónok előtti gyertya negyed órán át, mig a beszéd tartott. Lehet, csak a hangot akarta. Az biztos jól sikerült.

3.
Falunap. Kora délután. Hőség. A színpadon kisiskolások. Órákon át. Egymást váltják az osztályok. A színpad mellett tűz a nap, a színpadon a tető alá szorul a meleg. Miért mindig és mindenhol a délutáni hőségben küldik a gyerekeket színpadra?
Estefelé csúsztak a programok. Ez még jó is így - mondta az egyik rendező - legalább enyhült a meleg. Tényleg. Talán eleve lehetett volna gondolni rá, hogy augusztusban lehetséges kánikula. Volt már rá példa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése