2011. augusztus 17., szerda

BR

A tegnapi, az Érmihályfalva és Érsemjén közötti híd lerombolásával kapcsolatos bejegyzésemre érkezett hozzászólás - amit ugye ti is megnézhettek, és csatlakozhattok - az Érmelléki Református Egyházmegye "nevű" állandó olvasómtól, aki a hídból napvilágra került téglákon látható betüjelzésekre szolgált lehetséges "megfejtéssel": a BR a Báró Rudnyászki rövidítése lehet. Fotót is küldött:
Feltételezem, hogy ez az ugyancsak a környéken történt épületrenováláskor kerülhetett elő valahol. Jó lenne kiegészíteni az infót: honnan való ez a tégla?; ki volt ez a BR?; lehetett köze a hídhoz is?
Aki még tud valami hasznos információt, esetleg van valami témába vágó fotója - segítse a helytörténészek munkáját - ugyanis én mindent továbbítok nekik.

4 megjegyzés:

  1. Csabának:
    Egyházmegye(remélem, nem haragszik, hogy csak így a keresztnevén szólítom) által küldött fotó a Pecsétes Tégla Mániások Fórumáról való,( ha azt hiszed, most találtam ki, tévedsz, van ilyen), és semmi köze a megboldogult hídhoz, ugyanis Dunaújváros környékén túrták elő.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=109625679&t=9096635

    Báró Rudnyászkit nem ismer a Gugli. Biztos elírták a nevét. Rudnyánszkyak léteztek, és voltak birtokaik Bihar megyében. Lehet ők építették azt a hidat valaha.

    http://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Rudny%C3%A1nszky_c%C3%ADmer

    VálaszTörlés
  2. Igen, a fórumot én is gyakran látogatom a sok talált pecsétes tégla miatt. A BR-re más nem találtam, még a Mihályfalva, Érsemjén egykori birtokosai neveivel volna érdemes foglalkozni. De mivel sokszor távoli helyekről hoztak téglát, átépítés, közös birtok, akár ez is szóbajöhet. Csak jó lenne, ha valaki, a biztosan a hídból kivett téglapecséttel összevetné.

    VálaszTörlés
  3. Szóba jöhet még a mihályfalvi Bernáthfalvi (a Bujanovics-kastély, volt kórház korábbi tulajdonsoa) vagy akár Bagamér is... Az Érmellék amúgy tele van a Sz.U. = Székelyhídi uradalom, a J.M. = Jakab Móric (mihályfalvi téglagyár) vagy ritkán a Fráter család mongramjával ellátott pecsétes téglával. A margittai Bihoreana, ami egy időben a mihályfalvi téglagyárat is működtette, annak is szóba jöhet, csak attól régebbi a híd is. Aki ezeket az épületeket ismeri és volna téglája azokkal a téglapecsétekkel, jó lenne, ha összevetné...

    VálaszTörlés
  4. sőt, Jakab Móric előtt valami Balogh volt a mihályfalvi téglagyár tulaja, a B betú onna is jöhet...

    VálaszTörlés