2011. augusztus 24., szerda

Orvosi eset

Bár már napok óta az Érmihályfalva és Érsemjén közötti híd lerombolásának újabb stádiumáról akarnék értekezni, most megint a téma elé "tolakodott" egy másik. A délután érkezett egy közlemény a szerkesztőségbe, és nemrég dolgoztam fel, ez az.
Regényírók tollára való eset, érdemes elolvasni. A nagyváradi szülészet nőgyógyászati részlegén egy orvos, aki nem mellesleg maga a részleg vezetője, de korábban igazgató is volt, meg az egyetemen tanár is - illegális műtéteket végzett a kórházban, vagyis olyanokat, amikre nem volt meg a képesítése. Ráadásul gyógyszerteszteket is végzett olyan betegeken, akik nem is tudták, hogy ők a fehér egerek.
Annak reményében, hogy elolvastátok az előbbi linken a sztorit, és tudjátok most, hogy miről beszélek, néhány kérdés, vagy inkább egy kis tűnődés.
-Egy kórházban zajló műtéthez kell ugye műtő, orvosi felszerelés, személyzet - senkinek nem tűnt fel, hogy ez a doktor ezt nem végezheti? A beteg, és annak rokonai esetében a kérdés nem érvényes, mert azok gondolom örültek, hogy van kinek odadni a csószópénzt, és a jónevű igazgatóúr maga operál.
-Az operációk egy részét újra kellett végezni, a kórház plusz költsége 50 ezer lej. Bűncselekmény elkövetésével - emberek életének veszélyeztetésével - okozott tetemes kárt. Miért gondolom, hogy nem fizettették ki vele?!
-A betegeknek nem szólt, hogy gyógyszereket tesztelnek rajtuk. Naná, hogy nem, mert akkor be kellett volna jelenteni a tesztelést, amiért a megrendelőnek fizetnie kell a kórháznak. Így meg fizetett - gondolom valamivel kevesebbet - a dokinak, és mindenki jól járt. Mármint a beteget kivéve, aki semmiről nem tudott, sőt, ma sem tudja, milyen szert vagy szereket etettek meg vele, aztán annak lesz-e valamikor valami következménye.
-Esetleg a gyógyszerek gyártóinak is lehetne feltenni néhány kérést, közben pedig megkínálni őket a saját bogyóikkal...
-Kardinális kérdések következnek: -ha az ügy még a tavasszal kitudódott orvosi körökben, miért kellett titkolni fél évig? Csak nem azért, hogy a jó doki közben kiléphessen az USA-ba, s ott legyen ideje bevenni magát a kapitalizmus dzsungelébe? Mit kellett volna elkövessen, hogy a határon esetleg megkérdezzék tőle a határőrök - kik körében éppen azokban az időkben volt nagy riadalom a vesztegetések és csempészések (egy részének) leleplezése okán - hogy: "Ángyi te ducs, doktore, hö?
-Hogyan lehet, hogy miközben 20 csecsemő halálában találták részben felelősnek korábban, simán újra vezető pozícióba került? A gyerekek szülei biztosan egyetértenének azzal, hogy ez az ember vezetőnek született, szikét a kezébe.
Ha mindezt összevetjük azzal, hogy már 1989 előtt is összeütközésbe került a törvénnyel, akkor nem sokat van min csodálkozni. Mert ugyen nem a politikai ellenállása, meg a diktatúra elleni kűzdelme okán történt az, ami akár még magasztossá is tehetné a történteket, hanem seftelt - úgy mint most is. Most a betegek életével, akkor meg valutával, meg műszaki cikkekkel, amiket az amerikai rokonoktól kapott (annak idején azért onnan sem kapott mindenki...). Lám, milyen jó, hogy vannak amerikai kapcsolatai. Most van, hol meghúzza magát.
Egészségügy. Románia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése