2011. április 8., péntek

Magyar (+német, + angol) térkép - románul

Bihar megye új térképének bemutatóját tartották meg csütörtökön a Megyei Tanácsnál. A hasonló "alkotásokkal" szemben már fenntartásaim vannak. Évekkel korábban magam (is) találtam hibát egy olyan, ugyancsak a megyén belüli jobb eligazodást segítő kiadványukban, mely a megyén belüli jobb eltévedést segíthette inkább: van ugyanis két, románul Voivozi nevű településünk. Az egyik magyar megfelelője Almaszeg, és Papfalva (Popeşti) községhez tartozik. Jobb időket is látott bányásztelepülés a Réz hegység lábánál. A másik magyar neve Érkenéz és Érselénd illetve Érsemjén között található az Érmelléken, nevezettekkel alkotva Érsemjén községet. Nos, a Megyei Tanács említett kiadványa simán összecserélte a kettőt. Persze, az ott lakók (akármelyikben) ettől tudtak és azóta is tudnak éjszakánként aludni, ellenben jól mutatja, hogy a kormánybiztosi hivatalban milyen jól ismerik a gondjaikra bízottakat. De az is lehet, hogy csak nyomdahiba volt...
Aztán láttam már olyan, nagyon szépen kivitelezett képes kiadványokat, melyekben ugyancsak voltak tárgyi tévedések, és valahogy mindig a magyar vonatkozásokkal nem voltak tisztában a szerkesztők (vagy nagyon is...)
Szóval, most itt az újabb, egy térkép, melyből mindjárt ezer darabot ingyen a Megyaei Tanács rendelkezésére is bocsátott a készítője. Aztán, hogy bárki hozzáférhessen, elkészült az on-line változat is. Dícséretes. Sőt, azt is láthatjuk a menük között kutakodva, hogy a román mellett létezik angol, magyar, meg német változat is. Érdekességük, hogy azok is románul vannak. Pontosabban a kezelési ikonokhoz a beígért nyelvű szó jár, de Oradea, vagy Beiuş, vagy Sâniob nem változik. (Nagyvárad, Belényes, Szentjobb). Megjegyzem, a német változattal nem is lehetett volna gond, hiszen a térképet az osztrák Schubert&Franzke cég készítette. Bár lehet nem tudnak németül, csak "osztrákul". De az is lehet, így szólt a megbízásuk - ez aztán már mindent megmagyarázna. Nem a cégről. Arról jelen pillanatban nem tudok, hogy ez csak időleges állapot lenne, és még folyamatban van a fejlesztés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése