2011. április 24., vasárnap

Gödröktől palotáig

Amint a legutóbbi bejegyzésből kitűnik, a napokban a Belényesi medencében jártam. Láthattam, hogy az elmúlt hónapokban szinte semmi nem történt, ami az utak javítását illeti. Ezt a képet még tavaly tavasszal készítettem, ugyanott ugyanez látható most is:
Belényes felé közeledve, ha jól emlékszem Biharpoklos (Pocola) előtt, az egyik kanyarba a közlekedésrendészet kitett egy táblát már évekkel ezelőtt, ráírva, hogy azon a veszélyes szakaszon hány baleset történt már, az hány halottat, és hány súlyos sebesültet követelt. Bizonyára annak az akciónak a keretében tették ezt, melynek hangzatos címe: Állj a baleseteknek, az életnek van elsőbbsége! Sok helyen lehet erről hallani, egy időben olyan táblák is voltak az útszéleken, melyekre ez a jelmondat volt pingálva. Visszatérve Belényes felé, mondom, a szóbanforgó táblát egy több kanyarból álló útaszakasz elé tették ki, melyek között beláthatatlan is van, így tényleg nem árt az óvatosság. De mit tesz a sofőt? Ha már ott a neki szánt tábla, nagy betűkkel, esetleg olvasásához kezd, ahelyett, hogy a kanyargós útra figyelne - és kész a baj. Lehet átírni a számokat. A minap láttam, mert ugye én is vetettem egy pillantást rá, hogy valaki(k) nagyon poénosan kiegészítették a tábla szövegét, üzenettel ellátva:
Nem csak a sebesség öl ("Viteza ucide"), de a gödrök, a gödrös út is (şi gropile). És nem ám csak egy egyszerű filctollas, krétás firkálmány egészíti ki a hivatalos szöveget, de látszik, hogy az "elkövető" készült rá nyomtatott levonóval, komolyan. Mert komoly az üzenet: a gödrös út öli a járművet, meg gyilkolja a balesetet szenvedő utazókat. Vajon az illetékesek szoktak-e rápillantani a táblára?
De, hogy ne ilyen gyászos hangulatban fejezzem be, itt egy másik kép, ami akár tavaly előtt, akár tavaly, akár idén is készülhetett volna (egyébként tavaly készült) Robogány (Răbăgani) szélén:

Az arrafelé nem ritka "stílusú" palota évek óta változatlan állapotban (akár az országút) várja a jobb időket. Bizonyára elfogyott a pénz, a buksza nem bírta tartani a lépést a tervekkel, meg az ízléssel. Mert, hogy utóbbi kettő van, azt láthatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése