2019. november 4., hétfő

Lelkiismereti pótcselekvés

Elöljáróban, mielőtt bárki is félreértené az alábbiakat, ki kell jelentenem: távol álljon tőlem, hogy bárkit is lebeszéljek valamilyen jótékonysági akcióról, sőt, tessenek gyakorolni mások segítését.
Amikor először hallottam, valamikor régebben, hogy egy bizonyos jótékonysági ügy érdekében kupakgyűjtés zajlik, arra gondoltam, hogy ezeknek a bizonyos kupakoknak a felvásárlási ára jó magas lehet. Ha nem is aranyáron, de azért jóval meghaladva magáét a pillepalackét, ezért érdemes tehát foglalkozni vele. A napokban azonban egy konkrét ügy okán egyre másra dobja elém a közösségi oldal, hogy itt is, meg ott is gyűjtenek. 
Megnéztem hát, mi is a helyzet? 
Magyarországon igen változó az átvételi ár, 15 és 70 ft/kg közötti, a maximumot, vagy annál többet akkor adnak az átvevők, ha ilyen módon maguk is be akarnak állni a jótékonykodási akcióba.
Romániában 0,6 lej (60 bani) egy kiló. 
Megmértem digitális konyhai mérlegen, a kupakok sem egyforma súlyúak, van, amelyiket ki sem mutatja a műszer. Egy érzékenyebb mérlegen egy félliteres ásványvizes flakon kupakja 1,75 grammot "nyom" (lásd. alább). Ennek alapján bárki kiszámolhatja, hogy hány darab kell mondjuk egy kilóba, ami ugye 60 bani, tehát egy mázsát kell összegyűjteni 60 lejért, ami, valljuk be, finoman szólva nem sokra elég. 
Főleg nem, ha egészségügyről van szó. Főleg nem, ha arra gondolunk, hogy mennyi pénzt fizetünk be egészségbiztosítás címét, és azért mit kapunk, illetve, hogy egy normális országban miként kellene védelmezze a polgárai egészségét a hatalom. Hogy a kisebb-nagyobb közösségek ne kényszerüljenek ilyen aprópénzes gyűjtésekre. Melyek persze nem haszontalanok, egyrészt a sok kicsi sokra megy elv miatt, de ami még fontosabb lehet, hogy elülteti a jótékonyság és a segítőkészség szellemét a fiatalokban (hiszen iskolák az egyik központjai az ilyen akcióknak). 
Mindazonáltal azt mondom, ez a kupakgyűjtés egyfajta lelkiismereti pótcselekvés, aki részt vesz benne, úgy érezheti, ő megtette a magáét. Sokkal többet érne, ha az illető mondjuk egy doboz cigijének az árát adná oda (aki nem cigizik, az egy csomag cukorkáét, egy flakon üdítőét, egy sörét, stb.), hiszen erre is meg lehet találni a módot. És az hány kiló kupak is?! 
A konzekvencia tehát, hogy igen, tessenek gyűjteni, például kupakot is, tessenek jótékonykodni. Ki hogyan tud. A jótékonysági akciókban a jelentős lépést mindig a "nagy" felajánlások jelentik, melyek mögött nemritkán vannak egyéb, mondjuk politikai érdekek. Már csak ezért sem elhanyagolható a civil kezdeményezések értéke, a "hétköznapi emberek" ereje, összefogása, melyek kiprovokálhatják az említett, a gond megoldását jelentő nagy felajánlásokat.
 (A fentiekre érkezett reagálások ITT olvashatóak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése