2020. február 5., szerda

Jól megmagyarázom a kormánybuktatást

Amikor ezt írom, még csak pár perce derült ki, hogy megbukott a kormány. Ugyanezekkel a szavakkal kezdtem október 10-én közzétett bejegyzésemet, az akkor a Viorica Dăncilă vezette kormányra vonatkozott, és ím, még négy hónap sem kellett hozzá, már ugyanez mondható el az Orban kormányról. 
Mármint a Ludovic Orban vezette bukaresti kormányról. 
A miniszterelnök tegnap, amikor tudta már jól, hogy mi lesz, elragadtatással értékelte saját munkájukat, azt "teljesen lenyűgözőnek" minősítve. Ha ő mondja... De azért a finisben még beleerősítettek vagy két-három tucatnyi felelősségvállalásos sürgősségi kormányrendelettel az utolsó éjszaka (!) - olyan módszerrel tehát, amit elődjüknél kifogásoltak. 
Akinek volt gyomra nézni a kormánybuktatást megelőző "vitát", az láthatta, hogy a törvényhozás csupa megfontolt, az ország érdekeit mindennél előbbre valónak tartó politikusból áll. Ezt persze eddig is tudtuk... Aki eltévedt az elmúlt hetek összefogunk - nemfogunk - ki kivel és kivel nem ágas-bogas szövevényében, annak röviden összefoglalom (persze nem biztos, hogy én jól értem). Tehát, a kormánypárt azt mondta szövetségeseinek: ha a szövetségeseim vagytok, akkor a közös cél érdekében összefogtok a közös ellenségünkkel, hogy megbuktassatok engem. Ők olyan hülyék, hogy ezt beveszik, nem látnak át a szitán, és belemennek, hogy valójában ők legyenek az eszközök ahhoz, hogy mi újult erővel folytassuk. Ők majd jól azt hiszik, hogy ti tényleg meg akartok minket buktatni, holott csak azért bukunk meg, hogy megerősödve felállhassunk, és majd megint azt csináljuk, amit akarok. Izé..., akarunk! 
És lőn!
A kormány bedobta a csalit, amiért szövetségesei megorrolhattak rá, derekasan összefogtak azzal az ellenséggel, aki nemrég még a szövetségesük volt, most meg megint az lett (legalábbis egy kis időre), és jól megbuktatták az új volt-szövetségest, aki nemsoká megint az lesz. 
Érted, nem? Hiszen tök egyszerű.
Nem véletlenül mondta Ludovic Orban még az említett vita előtt, hogy ha bukik a kormány, a talpára fog esni. 
És igaza van. Valahogy mindig a talpukra esnek. Mindegyik.
Ludovic Orban volt (és lesz) kormányfő Klaus Johannis államfővel: "Eddig megvagyunk..."
Fotó: digi24.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése