2012. május 10., csütörtök

Tudatlanok

A minap már írtam arról, hogy mennyi és milyen közlemények bombázzák naponta a szerkesztőségeket. Kivált kampányok idején. Minden oldalról.
Persze nem csak a szerkesztőségek vannak kitéve mindenféle "megpróbáltatásnak", de a választók is.
Kivált kampányok idején. Minden oldalról.
Furmányos ráhatások, célozgatások, bőr alá férkőzések, álcázott manipulálások.

                                                                                                                        (Illusztráció: civilszemmel.hu) Nem kell nagy ész hozzá, hogy az ember meglássa, a napilapban mostanában megjelenő többoldalas községbemutató körképek milyen célból készülnek. Nem akarom elemezni, semmilyen szempontból, hogy ki kinek, miért, miként és hogyan - nem ez a fontos most.
Az ilyen körképekben kikről/mikről lehet írni? Kit lehet megszólítani? A polgármestert, a papot, a tanítót/tanárt, az érdekes embert. Aki aztán nyilatkozik. (Vagy nem - de ez nem az a film, esetünkben inkább igen.) Ezt sem elemzem most, hogy ki miért, hogyan, miként - nem ez a fontos most.
És itt jön az apropó a közleményekre - jött egy nemrég Tőkés Lászlótól, aki a Pro Universitate Partium Alapítvány elnökeként Brüsszelből datálva ejnye-bejnyézik, és teremti le az "UDMR-nomenklatúrát" ezért a kampányfogásért. Szó se róla, miért ne tehetné? Meg is teszi. Ezzel sincs semmi baj.
Ellenben van egy bekezdése, ami szerintem eléggé mulatságos. Szerintem, mert nem vagyok benne érintett. Akikről szól, azok bizonyára nem örülnek neki, még akkor sem, ha esetleg védelmükre fogalmazódott. Idézem (kiemelések a szerzőtől):

"Sajtókirakatba helyezett, hűséges lelkészeink nagy valószínűség szerint nincsenek is tudatában annak, hogy megszólalásuk mi célt szolgál. A szentimrei vagy a gálospetri polgármesterek társaságában pózoló papi emberek jó lelkiismerettel szólnak valós eredményeikről, mint ahogyan az amúgy néppárti irányultságú paptamási lelkipásztor és a helybéli baptista „vezetőségi tag”, vagy az éradonyi RMDSZ-es „körzeti elnök”-lelkész, valamint a gálospetri román görög katolikus pap sem igen tudja, hogy az említett pártpropaganda-gépezet akaratlan szereplőivé váltak. És ezen túlmenően, a gyülekezeti tagok, valamint az újságolvasó polgárok sincsenek ismeretében annak, hogy ezt az egész választási propaganda-rendszert önös és pártos kiagyalói az adófizetők és az újságelőfizetők pénzén működtetik…"

Szerintem ez simán azt jelenti, hogy a szóban forgó illetők, és itt elsősorban a lelkészekre gondolok - hogy is mondjam, hogy már legalább én ne sértegessem őket tovább - szóval, az értelem nem túl magas fokán állnak.
Mondja ezt róluk egy kollégájuk.
Na, de mint mondtam, nem akarok senkit sértegetni.

3 megjegyzés:

  1. Ha esteleg összefutnál ezzel az alakkal, nem kérdeznéd meg tőle, mennyibe is került a legutóbbi kiruccanása Japánba, már csak azért is, mert azt mondtad, te is elmennél szívesen oda. Gondolom, ő saját költségén utazott és nem a mi pénzünket költötte, mint a rosszfiúk Ez tényleg hülyének néz mindenkit.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rencz Csaba!
    Köszönöm észrevételét, és éppúgy Tőkés úrét is. Ugyanakkor ki is javítanám Csabát azzal, hogy nem vagyunk kollégák, nem emlékszem arra, hogy megválasztottak volna EP képviselőnek, s nem vagyok a PUPA tagja sem. Ugyanakkor megtisztelő bekerülni azon "értelemben", és egyéb "fogyatkozásban" leledző szolgatárs sorába - bár, hol vagyok én az ők szellemi magaslatitól. Köszönöm az építő kritikát - ígérem megfogadom. S ha az isten úgy adja, hogy Brüsszelben járok, meg is köszönöm.
    tisztelettel
    Simon-Szabó István
    "körzeti elnök"-lelkész

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiszteletes úr, ne frusztráljon a minősítés, nézd a dolgok pozitív oldalát. Egy ilyen brüsszeli elmeállapotodra vonatkozó szakvéleménnyel a kezedben símán megpályázhatnál egy fogyatékos segélyt. Vehetnél belőle egy új fűkaszát részletre ahelyett a second-hand kasza helyett, amelyikkel a templomkertet kaszálod.

      Törlés