2012. június 13., szerda

Bűvészlisták

Még mindig a választás - de már annak oldalvizén evezve. Az adatok összesítése, a számolgatások során újra és újra elhangzott, hogy a választási listák nem tükrözik a valóságot.

                                                                                                        (Illusztráció: magasroptugondolatok.blogol.hu)
Ami nem újdonság.
Három és fél éve, az akkori parlamenti választások kapcsán írtam a következőket:

                   Statisztikai bűvészkedések
A választási részvételi arányokat böngészve, illetve beszélve a helyi elöljárókkal, szinte nem is találkoztam olyannal, aki ne tette volna szóvá, hogy a választási listákat időszerűsíteni kellene. Mindenütt vannak olyanok a névsorokban, akik már régen elhaláloztak, elköltöztek vagy éppen külföldre települtek. És nem is tegnap, vagy a múlt héten, hanem évekkel, sokszor akár évtizedekkel korábban. Ha pedig így van – márpedig így van – akkor az időközben lezajlott népszámlálások adatait miért nem lehet felhasználni az időszerűsítéshez? Arról nem is beszélve, hogy minden lakossági és személyi nyílvántartási változást (halálesetet, lakcímváltozást, stb.) dokumentáltatni kell, hivatalos iratokat kell készíttetni azokról. Bizonyára nagy munkáról van szó a teljes időszerűsítés esetében, de csak egyszer kellene elvégezni, aztán pedig kisebb erőbefektetéssel aktuálisan tartani. Vajon kinek használ, hogy mégsem végzik el? Vajon kinek jó, hogy a valóságot nem hűen tükröző statisztikák készülnek, miközben milliárdokat költenek népszavazásra? Mert mindenki tudja, hogy a jelenlegi állapot nem teljesen hiteles.
                                                               (Bihari Napló, 2008.december 2.)

Akár most is írhattam volna, ráadásul nemrég újra volt egy népszámlálás, ami ilyen tekintetben újfent nem ért egy pofa bagót sem (már elnézést), hiszen - ha betartják amit ígértek - annak eredményeit még további hónapokig elemezni fogják, mielőtt hivatalossá teszik. Mikor lett volna rá szükség, ha nem választáskor? Ősszel népszámlálás, bő fél évre rá helyhatósági választás - azt is hihetné az ember, hogy átgondolt, összefüggő cselekvésről van szó.
Hát nem.
A fentebbi kérdés tehát továbbra is érvényes: Vajon kinek jó, hogy a valóságot nem hűen tükröző statisztikák készülnek, miközben milliárdokat költenek népszavazásra, és népszámlálásra?

U.I.: Ha tudomásod van a romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban a fenti témában kirívó eset(ek)ről  (pl. régen elhunyt személy, vagy régen külföldre költözött szerepelt a választási listán), írd meg akár itt, hozzászólásként, akár külön e-mailben, az rczcs@citromail.hu címre.

2 megjegyzés:

  1. Volt olyan polgármester, aki a szavazatok 26%-ával nyert, ami a részvételi arány miatt a választójogosultak 15%-át jelentette. A választójogosultak fele nem ment el szavazni, de a szavazók fele is hiába szavazott. Képviseleti demokrácia????

    VálaszTörlés
  2. Ha valaki külföldön él, de román állampolgár is, akkor továbbra is benne van az adatbázisban. Szavazni csak akkor szavazhat, ha van érvényes román személyi igazolványa. Ha külföldön meghalt, akkor sem húzható ki, csak ha dokumentumokkal igazolt a halála.
    Érdekes eset, hogy megjelent egy pár napos korában elhunyt csecsemő nemrég töltötte volna be a 18. életévét, és felkerült a listára. A születését regisztrálták, a halálát már nem vezették be. Valaki elnézett valamit anno. Nyilván a megoldás az adatbázis frissitése lenne a népszámlálási adatokkal. Hogy miért nem tették, az talány.

    VálaszTörlés