2012. január 31., kedd

Börtönből ki. Börtönbe be?

A legkapósabb bulvárhír ezekben a napokban Magyarországon, hogy "pillanatokon belül szabadul", illetve ma hajnalban már szabadult is, a Viszkis.

                                                                                                                                            (Fotó: erdon.ro)
Ő ugye az az Ambrus Attila, aki az UTE jégkorongozója volt, de sokkal nagyobb hírnevet szerzett azzal, hogy hat éven keresztül 30 bankot rabolt ki vakmerő módszerrel, ráadásul minden helyszín közelében fogyasztott előtte egy-egy pohár viszkit - innen a ragadványnév. Senki sem gyanakodott rá, aztán egyszer csak lebukott. Már-már Rózsa Sándori népi hős lett, az emberek valósággal szurkoltak neki, hogy az általa többször is lóvá tett zsaruk ne kapják el. Na, ebben is volt azért szerepe a (bulvár)sajtónak, hiszen azért mégis csak egy bűnözőről beszélünk, akit 12 éves (17 évre ítélték, de jó magaviselete miatt hamarabb szabadult) börtönbüntetésének letöltése pillanatában 200 millió forintos adósság vár, a bankok felé. Igaz, hogy több szakmát is kitanult, meg több diplomát is szerzett példás magaviselete mellett a dutyiban, de mindez még nem garancia az élet biztos újrakezdéséhez.
                                 Keramikusnak is kitanult                                         (Fotó: blikk.hu)


A hírverésnek megfelelően a magyarországi portálokon bőven kommentálják az olvasók a hírt. Természetesen vannak pártolói is a viszkisnek, meg vannak ellendrukkerei - bár utóbbiak alig-alig. Például vitáznak arról, hogy valóban kell-e fizessen a bankoknak, vagy a pénzintézeteknek megtérítették-e már a kárt a biztosítók, csak erről hallgatnak. És ennek nyomvonalán haladva máris elérkeznek oda, hogy már nem a viszkisről esik a szó, hanem a bankokat szidják (nem is teljesen érdemtelenül).
Míg a viszkis szabadult, egy másik híresség előtt meg talán kezd kitárulni a börtönajtó.
Na, de ehhez egyelőre nem kell nagy reményeket fűzni: Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a legfelsőbb bíróság Adrian Năstase szociáldemokrata politikust hétfőn. Az egykori miniszterelnököt – akit a bíróság bizonyos jogainak gyakorlásától is eltiltott két évre – egy korrupciós perben ítélték el, amely Năstase 2004-es államfő-választási kampányának finanszírozásával kapcsolatos. A politikust azzal vádolták, hogy az Állami Építkezési Felügyelet egyik hivatalos rendezvényén gyűjtött pénzzel finanszírozta választási kampányát. Az ítélet nem jogerős. (Krónika)


                                                                                                                           (Fotó: kronika.ro)
Ha csak erről az egy ügyéről beszélünk, ennek is számtalan mellékszála van - néhány részlet itt. Természetesen azzal védekezik, hogy politikai leszámolás zajlik ellene. Ilyenkor ezt szokás mondani. Talán ha arról is szót ejtene, hogy mi lett a pénzzel...
Emlékszem, annak idején, talán 2005-ben lehetett, az élesdi cementgyár újraavatásakor (egy svájci cég vette át) kerültem kézzelfogható közelségbe hozzá (remélem, ez nem számít úgy, hogy gyanús közegbe keveredtem). Az ünnepségen be lehetett menni a gyárba, illetve egy részébe, meg sajtótájékoztatót tartott a cégvezetés, meg a miniszterelnök. Minden szép volt, mindennel meg voltak elégedve. A bukaresti sajtósok, akik jobban beleláttak a dolgokba - meg azért, valljuk be, magabiztosabban is mozognak - tettek fel kényelmetlen(nek szánt) kérdéseket Năstasénak, de az nem az a szitu volt, ahol bármi is történhetett volna...
Szóval, vissza a bírósági döntéshez.
Amikor a kolozsvári bírótpolgármestert pár hónapja bekísérték vesztegetés és korrupció vádjával, egy ismerősöm megjegyezte: már nem is gondolunk arra, hogy a rendőrség azért intézkedett, mert az a dolga - akár egy ilyen nagyváros polgármesterével szemben is (mint normális országokban), hanem mert arra kapott utasítást. Vagyis a polgármester - akinek a hírek szerint nem ez volt sem az első, sem a legnagyobb összegű ilyen ügylete - valakinek keresztbe tett, vagy nem adott le eleget, vagy rosszat szólt, aztán hirtelen csak elérte az "igazságszolgáltatás".
Most ugye a volt miniszterelnök politikai leszámolást emleget. Tudjátok mit? Én még el is hiszem neki, hogy ez is benne van. Melyik párt nem szerez magának "piszkos pénzt", főleg választási kampányban. Hát akkor a kormánypárt, amelyik kezében van a hatalom?! Meg még dörgölőznek is hozzá az előnyökre vágyók. Naná, hogy vannak, akik le akarják taszítani a csúcsról az ott levőt. Mindez persze ne szolgáljon mentségére, sőt, a vádlottak padjához kellene még jó pár deszkát hozzá ácsolni, hogy legyen helyük a többieknek. Például azok közül is, akik most igazság után kiáltanak - a Năstase ügyében.
Kíváncsi vagyok, valóban leültetik-e? Hiszen, ugye, első fokon született az ítélet, nem jogerős.
Meg aztán arról se feledkezzünk meg, hogy nem a skandináv országokban vagyunk, ahol a politikust is az egyszerű emberi jogok illetik csak meg.
Meg arról sem, hogy idén választások is lesznek. Na, az lesz aztán még csak a hajcihő. Talán még Năstasénak is osztanak benne szerepet. Szerinted nem? Gondolj csak arra, hogy abban az országban, ahol még Iliescut is sokan bálványozzák (Ceauşescut már nem is említem), ott egy politikus nem tud annyit lopni, csalni, hazudni, hogy fanatikus rajongói elforduljanak tőle. Aki pedig szavazatot (sőt, esetleg pénzt is) hozhat, az hasznos ember. Az igazság meg várhat még egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése