2012. január 11., szerda

Vidd vissza a didit...

Már hetek óta szajkózza a sajtó, hogy baj van a plasztikázott mellekkel. És ez most komoly, érdemes mellre szívni a figyelmeztetést az érdekelt hölgyeknek.

                                                                                                                               (Illusztráció: nlcafe.hu)
Dr. Molnár Csaba, a plasztikai sebészet országos (magyarországi) szakfelügyelő főorvosa mondta el egy rádióműsorban, hogy a francia hatóságok felfüggesztették egy nevének rövidítéséből (Poly Implant Prothese)PIP-nek nevezett cég által gyártott mellimplantátum forgalmazását. A cég a világon a 3. legnagyobb ilyen gyártó volt, és 65 országba exportált.
A doki a történelem legnagyobb egészségügyi botrányának minősítette ezt, amiben világszerte mintegy 300.000 érintett van. (Közülük 5000 magyarországi - ha úgy tetszik, és nevezzük ezt gyakorlatiasabb megfogalmazásnak, ez 10.000 mellet jelent. Romániában tudtommal több százas nagyságrendet emlegetnek.)
Mire alapozta?
A műmellek esetében 1-2% az esélye a "meghibásodásnak", javallott évente ellenőrzésre járni, 10-15, de max.20 évente pedig cseréltetni kell. (Jut eszembe, hány éves akkor már a kliens?) A meghibásodott implantátumot a delikvens nem érzékeli, mondják. Vagyis nem érzékeli, hogy az implantátumból - idézem - "üzemanyag-származék" szivárog a szervezetébe. A hiba tehát kettős: egyrész gyakran szakad az implantátum burka, onnan pedig valami nem odaillő szivárog. De hogy kerülhet bele nem odaillő, hiszen a gyártást és az "áru" minőségét évente ellenőrzik? Úgy, hogy a gyártó az ellenőrzésre kifogástalan minőségű, tiszta szilikonnal telt implantátumot küldött - aztán nem olyat gyártott. Tehát egyértelmű a tudatos, előre megfontolt csalás.
Olvasom, hogy egy amerikai egészségügyi cég már 2000-ben "aggodalmát fejezte ki" a PIP-termékkel kapcsolatban. Aztán jól elvoltak vele azóta is.
Most sorra rendelik vissza a pácienseket ellenőrzésre, meg implantátum cserére.

                                                                                                              (Illusztráció: vilagutazo.blog.hu)
Na, itt kezd még érdekesebb lenni a sztori. Ki állja a cehhet? Mert, ugye, egy ilyen operáció nem két lej.
Mondta az említett doki, hogy a káros implantátum eltávolítását az illető ország(ok) társadalombiztosítása állja. Ja, az eltávolítást. Tehát nem kell fizetni azért, hogy...visszaállítják a korábbi állapotot? Ennek biztosan örülnek majd a hölgyek.
Az egyértelmű, hogy az implantátumot előállító gyártót felelősség terheli. Tehát meg is van, hogy kin kell leverni a veszteséget (vagy kiadást, vagy kárt - nem is tudom, hogyan mondjam).
Igen ám, de ... a gyártó hirtelen csődöt jelentett, és a cég eltűnt!
Micsoda meglepetés - mondhatnám, hogy mellbevágó hír.
Nem hihetetlen? Ennyivel elintézik?! Mikor millió számla, meg elismervény, meg mindenféle irat létezik címekkel, nevekkel - és akkor egyszer csak huss! - és nincs senki.
Ugyancsak a doki mondta, hogy a többletköltségeket úgy oldják meg, hogy elosztják egymás között az orvosok, a biztosítók, meg mindenki, aki az "újraoperálásban" benne van.
Nem tudom kihagyni ezt a poént:
Ki nem ismeri a legmagyarabb nigériait, vagy legnigériaibb magyart? Igen, Fekete Pákót. A hallhatatlanságba énekelte magát azzal, hogy - sok más dal meggyalázása mellett - azt is közkinccsé tette, hogy "Add ide a didit..." Most elénekelheti, hogy "Vidd vissza a didit, a didit vidd vissza..." A szótagszám kijön a dallamra, de ez a "művésznek" amúgy sem jelentene gondot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése