2019. december 7., szombat

Mikor ellopták a kis Jézust

Manapság már novemberben kezdődik karácsony. Legalábbis az ünnepre felturbózott kereskedelmi hadjárat, ami mindent magával sodor. Az előkészülethez hozzátartozik, hogy faluban - városban nem csak karácsonyfát állítanak általában a főtéren, de betlehemet is készítenek. A kereslethez van kínálat, minden bábut és kelléket meg lehet vásárolni, lehet rendelni az internetes üzletekben is, csak legyen rávaló.
Nem volt ez mindig így, ezelőtt évtizedekkel, amikor még alig volt valahol köztéren betlehem, az Óperenciás tengeren jóval innen, de még az Üveghegyen is, egy ünnepre készülődő faluban (de lehet, város volt) elhatározták: nekik lesz. Igen ám, de honnan vegyenek bábukat? Tevét, meg színes bőrű napkeletieket? Szegény ember vízzel főz, meg még találékony is, az alakokat szépen kivágták préselt farostlemezből, amit igény szerint lehetett színezni, a jászol, a bölcső nem volt gond. A legkönnyebbnek a Jézuska beszerzése tűnt: a munkálkodók egyikének kislánya volt otthon, annak egyik megfelelő méretű babáját érte a megtiszteltetés, hogy a Megváltót megszemélyesíthette. Nem lehet azt állítani, hogy a betlehemi csillagot követve a világ minden tájáról az alkotás csodájára jártak, de összességében azért megfelelt a célnak, mellette, meg a szomszédságában állított karácsonyfa tövében más hangulata volt a Mikulás-ünnepségnek is. 
Másnap reggel aztán nagy meglepetésre üresen állt a bölcső: az éj leple alatt valaki elvitte a Jézuskát! Az ünnepség alatt észrevehette, hogy a bölcsőben egy igazi baba van, ami éppen megfelel az otthon a mikulási ajándékra váró csemetének. Hol voltunk még akkor a térfigyelő kameráktól!? Sosem derült ki, hogy hol, de a Jézuska újra egyszerű babaként valahol biztos örömet szerzett. Néhányan még fel-felemlegetik azóta is valahol az Óperenciás tengeren jóval innen, de még az Üveghegyen is, így, ünnep táján: emlékeztek, mikor valaki ellopta a kis Jézust?
                          (Illusztráció)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése