2019. december 5., csütörtök

A majmok esete az áltigrissel

Nem, a kutya tigrissé festése nem egy politikus (vagy magát annak képzelő) ötlete volt: bizonyos Srikant Gowda találta ki, aki Indiában él, és megelégelte, hogy majmok garázdálkodnak farmján. Eleinte tigrisfigurákat állított fel, ám a mindent ellopó, pimasz majmok rájöttek a turpisságra, kis időn belül ügyet sem vetettek a mozdulatlan, veszélyt nem jelentő "nagyvadakra". Ekkor pattant ki az ötlet: hajfestékkel csíkokat húzott kutyája bundájára, ha annak már úgyis megfelelő az alapárnyalata. 
Felénk a közéletre szokás csíkokat húzni, olyanokat, amelyektől az demokráciának látszik. Ha már valódi nincs, legalább a látszatra adjunk. Az alapszínre húzunk néhány vonást, és úgy tűnhet, mintha szavazáskor választásunk is lenne. Vagy abban az illúzióban is lebeghetünk, hogy egységesek vagyunk, erősek, mint egy tigris.
Az áltigris ötlete olyan sikeres lett, hogy állítólag már további kutyák is új dizájnt kaptak Indiában és továbbiakra is ez a karrier vár. A mi festett demokráciatigrisünk is nevezhető sikeresnek. Hiszen nem hagyjuk kimúlni. Sőt, vannak, akiknek valójában fel sem tűnik az álság, csak ülnek a kerítésen, mint Indiában az elriasztás tárgyai, abban a hitben, hogy rendjén van ez így.
A kutyából lett tigrisről még el kell mondani, hogy a festék állítólag nem ártalmas az állatra, egy hónap alatt le is kopik. Ez a festett demokrácia ellenben igen ártalmas az egészségre, és már vagy három évtizede nem tud elkopni. Újra és újra kerül festék, meg festő is, aki nagy hangon a képünkbe mondja, hogy márpedig ez egy igazi tigris, ne tessék itt majmoskodni.
                        A tigris, aki kutya (fotó: borsonline.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése