2019. október 7., hétfő

Kisebbségi nyelvoktatás: vissza a pezsgősdugóval

Román állami intézmény részéről még soha korábban nem hangzott el, hogy kisebbségi mivoltuk miatt ér hátrányos megkülönböztetés diákokat az országban - most ezt is megértük! Történt, hogy - az MTI-t idézve: "A román Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2 ezer lejes bírságot rótt ki a bukaresti oktatási minisztériumra, mert elmulasztotta a törvénybe foglalt intézkedéseket kidolgozni a román nyelv kisebbségi diákoknak való hatékonyabb oktatása érdekében." A testület egyhangúan hozta meg a döntést, megállapítva, hogy a 2011-es oktatási törvényben szerepel, hogy "a teljes közoktatásban különleges tantervek és tankönyvek alapján kell tanítani a román nyelvet a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak". Bár erre a határidőt 2022-ben szabták meg, az ODT úgy vélte, az elmúlt nyolc év már elég kellett volna legyen a végrehajtásra, és hat hónap türelmi időt állapítottak meg, utána aztán majd buksisimogatás lesz, vagy újabb (valószínűleg ugyanilyen jól odacsapó) ejnyebejnyézés. 
Az is figyelemreméltó, hogy ugyancsak az ODT azt is kimondta: a nem megfelelő oktatási módszer az oka, hogy a kisebbségi diákok, főleg ugye a magyarok, gyengén teljesítenek román nyelvből az ilyen-olyan vizsgákon. Mármint az okok egyike, árnyalom én egy kicsit a kijelentést.
Mint fentebb látható, a bírságot azért nem túlozták el, a 2000 lej inkább jelképesnek mondható, az idézett megállapítások hivatalos kimondása az, ami figyelmet érdemel. Mielőtt azonban pezsgőt (tanügyről lévén szó, persze, gyerekpezsgőt) bontanánk, idézzük fel, hogy a végrehajtásra eleve van még mostantól számított további 3 év, tehát valójában nem lehet gyors intézkedésre számítani ezek után sem. Aztán azt se feledjük, hogy közeleg egy államfőválasztás, jövő év derekán helyhatósági, a végén parlamenti választások lesznek - ezek mind olyan belpolitikai események, melyekkel kapcsolatban mindig, de mindig várható egy kis húzd meg - ereszd meg taktika. Ha most nem történik semmi érdemi, akkor egy darabig megint nem fog, ezt merném borítékolni, hiszen utána 2024 kivételével 2 X 4 választásmentes év következik, akkor meg ugye minek a "kedveskedés"... 
És azért azt is megjegyezném, hogy a román nyelv oktatási módjának tarthatatlanságát maguk a legérintettebbek, a szülők és a pedagógusok (a románok is), már régen hangoztatják. Hogy pontosan mióta, azt nem tudnám megmondani, de biztosan nem sokkal az követően kezdték, hogy megtehették, tehát a "rendszerváltás" után nem sokkal, ami már közel három évtized. Ehhez képest ez a mostani fejlemény szerintem joggal nevezhető igencsak visszafogott eredménynek, még ha előremutató is, tehát tessenek még várni a tűzijátékkal.
                      (Illusztráció: hirmondo.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése