2019. október 16., szerda

Hogy jókedvű legyen az adakozó

Néhány hónapja egy műemléktemplomban nézelődtem, ahol ki volt írva, hogy fotózni tilos, mert a vaku károsíthatja a pótolhatatlan freskókat, meg a kiállított több száz éves könyveket. Pontosabban azért mégis lehetséges, ha kifizetek - ha jól emlékszem - olyan 1500-2000 forintot. Lám, lám, a pénz jótékony hatása a vakuk és a freskók kölcsönhatására...
Ez arról jutott eszembe, hogy nemrég olvastam egy történetet, amit Ferenc pápa mondott el: egy fiatal pár házasodni akart, ám a megkeresett plébánián elutasították őket azzal, hogy nem lehet, túl sok a várakozó, ...de, ha dupla díjat fizetnek, akkor mégis lehet. A pápa ezt még szeptemberben mesélte el beszéde részeként, a római Santa Maria templom egy reggeli miséjén, ahol az egyházon belül eluralkodott kereskedelmi szemlélet veszélyeiről beszélt, megállapítva, hogy az egyház időnként botrányos viselkedés tanúsít az emberekkel szemben. Összegzésként kijelentette: "A megváltás nem kerül pénzbe, ezért véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az egyház pénzt kér a keresztelőkért, az áldásért és a misékért".
Mielőtt részrehajlás vádja illetne, az ökumené jegyében elárulom, az első eset egy protestáns templomban történt, azt követte a pápához fűződő hír, a következő pedig a Konstanca megyei Năvodari-ba vezet, ahol a Szent Piroska templom ortodox papja hivatalosnak szerkesztett hirdetményben (lásd alább) hozta a hívek tudomására, hogy "a nem a templomnál vásárolt gyertyák meggyújtása semmilyen lelki haszonnal (folos duhovnicesc) nem jár". Világos beszéd, amit a konstancai ortodox püspökség szóvivője is helyénvalónak talált. Utóbbi hír azt hiszem szorosan kapcsolható ahhoz, amiről ITT írtam még 2016-ban, miszerint Botoşani megyei, illetve kisinyovi ortodox templomokban speciális szertartásokat végeztek, hogy a vizsgaidőszakban lévő diákok sikeresen vegyék a megmérettetéseket. Mikor azok mégsem ugrották meg a szintet, kiderült, a baj okozója, hogy a szülők fukarok voltak, és csak az olcsóbb liturgiákba, silányabb talizmánokba fektettek pénzt. Apropó talizmán, a parajdi sóbánya mélyén (!?) láttam olyan ortodox boltot, ahol garantáltan megszentelt kegytárgyakat lehetett vásárolni (de bizonyára máshol is vannak, és nem csak ortodoxok, ne legyek kirekesztő). 
Visszatérve Ferenc pápához, ő az idézett beszédében azt is megállapította, hogy az emberek minden hibát megbocsátanak papjuknak, kettőt kivéve: az anyagiasságot és az emberekkel való rossz bánásmódot. Én pedig hogy jöhetnék ahhoz, hogy kételkedjek ebben...?!
„A máshonnan beszerzett gyertyák meggyújtása nem jár semmilyen lelki haszonnal” 
(fotó: maszol.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése