2019. október 10., csütörtök

Kormánybuk(dácsol)ás

Amikor ezt írom, még csak pár perce derült ki, hogy megbukott a Viorica Dăncilă vezette kormány Romániában. Jó ideje ment a huzavona, és a belpolitikai viszonyokat ismerve azt hiszem senki nem mert volna mérget venni az eredményre. Az már megszokott (!?), hogy a valamilyen párt színeiben megválasztott képviselők vagy szenátorok már-már követhetetlen tempóban váltogatják mandátumuk alatt hovatartozásukat, semmibe véve ezzel a rájuk leadott szavazatokat, a szavazói akaratot. (Ez alól kivétel mondjuk az RMDSZ, tudtommal a szervezet 30 éve alatt még nem történt ilyen, az más kérdés, hogy kivel, mikor, mire szövetkeztek.) Legutóbb éppen a kormánybuktató szavazás előtti napon jelentette be a kormánypártból egy héttel korábban a Pro Romania tömörülésbe távozott két parlamenti képviselő, hogy mégiscsak visszatérnek a PSD-be. Ezektől aztán várható az elvszerű politizálás, a választók képviselete. Ha azt mondom, árverésre bocsátották jogkörüket (értem ez alatt szavazatukat), azt hiszem, nem lőttem túl a célon. "A pártnak, amelyben felnőttem és ifjúkoromat töltöttem, szüksége van rám, és nekem kötelességem kollégáim és barátaim mellett maradni", fogalmazott egyikük. Érdekes, hogy egy héttel korábban még nem volt ennyire öntudatos, egyébként az is sokat elmond róla, hogy úgy érzi, egy pártban nőtt fel. Hát, olyan is lett...
Visszatérve a bizalmatlansági szavazásra: 463 törvényhozóból 399 volt jelen, 242-en szavaztak. Hol voltak 64-en, amikor a munkahelyükön, ahonnan a nem kicsi fizetést kapják, ilyen fontos esemény zajlik? (Persze, tudom, így próbáltak "láthatatlanok" maradni a kényes témában.) Akik ott voltak, azok közül 157 (!) miért nem szavazott? Nincs véleményük a rájuk bízott ország helyzetéről, kilátásairól? (Csak a pontosság kedvéért a 242-ből 4-en nemmel, 238-an igennel szavaztak a kormány menesztésére, amihez 233 voks kellett minimálisan). 
"A jelenlegi összetételű parlamentben képtelenség olyan többséget kialakítani, amely kivezetné az országot a politikai mellékvágányról", nyilatkozta az egyik ellenzéki pártvezető, aki előrehozott választásokat szeretne. 
Nekem meg az az érzésem, hogy nem az utóbbi 3, de az elmúlt 30 évben sem volt egyetlen olyan többség, amelyik jó vágányhoz igazította volna az ország vasúti váltóját. A fentebb vázolt politikustempót látva pedig nem is vagyok optimista.
                        Mindenki mondja a magáét... (fotó: a1.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése