2018. július 11., szerda

Amikor eluralkodik a szoftver*

Ne legyek igazságtalan, hülyeségek külhonban is történnek. Korábban írtam arról, hogy egy Vaslui megyei férfi Törökországból arra jött haza, hogy itthon halottnak nyilvánították, majd arról, hogy egy némát megbüntettek, mert hangoskodott egy tüntetésen.
Angliában esett meg, hogy az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó cég értesítést küldött egy ügyfelének, miszerint 3200 fonttal tartozik nekik. Az ügy szépséghibája, hogy a bizonyos Mrs. Lindsay Durdle három hónapja elhunyt (amit az özvegy férj közölt is a céggel). A levél szerint a megboldogult azzal, hogy fogta magát és elhunyt, megsértette a velük kötött szerződés feltételeit. Ez nem tréfadolog, erősködtek is az üzenet fejlécén: "Fontos: gondosan el kell olvasnia ezt az értesítést!" Az ügyfél persze már nem, de a hátramaradt Howard Durdle elolvasta, reklamált, amire három magyarázatot is kapott: rossz levélsablont küldtek ki (vajon mi lett volna a jó?); emberi hiba történt; számítógépes hiba történt - válogasson. A történteket kivizsgálják, de annak eredményéről... nem tájékoztatják, mert "belső ügyről" van szó. Ez olyan szép, hogy nálunk is történhetett volna.
Apropó, számítógépes hiba: a kaliforniai Ibrahim Diallo azért volt kénytelen elhagyni a munkahelyét, mert... a számítógép kirúgta. Történt, hogy elfelejtették meghosszabbítani a lejáró munkaszerződését, a rendszer pedig az időpont átlépése után önműködően megszüntette az illető hozzáférését saját számítógépéhez, letiltotta a munkahelyi belépési kódját, stb, stb. Három hétbe telt kideríteni, mi is történt, miközben az automatikus döntéseket nem lehetett felülírni. A legdurvább az volt, amikor "kikísérték" a cégtől, mivel erre e-mailben utasította az őrző-védőket - na ki? - a számítógépes rendszer.  Bár semmiben nem volt vétkes, a történtek miatt bizalmatlanok, zárkózottak lettek vele kollégái, így akkor sem ment vissza munkahelyére, amikor már megtehette volna. Mondtam már, hogy egyébként mi volt Ibrahim Diallo foglalkozása? Szoftverfejlesztő!
  (*szoftver)
                                (Illusztráció: depositphotos.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése