2018. március 21., szerda

"...és a sokaság csudálkozik vala"

"Mikor pedig azok elmentek vala, ímé egy ördöngős néma embert hozának néki. És az ördögöt kiűzvén, megszólalt a néma; és a sokaság csudálkozik vala, mondván: Soha nem láttak ilyet Izráelben!"
Máté evangéliumának 9:32-33 versei olvashatóak fentebb, a Károli biblia fordítása szerint, arról, amikor megszólalt a néma, miután kiűzetett belőle az ördög. Jézus egyik csodatételéről van szó természetesen. 
Egyfajta csodáról éppen egy minapi bejegyzésben írtam, amikor egy Vaslui megyei férfi Törökországból hazatérve azzal szembesült, hogy ő évek óta halott, ezt bíróságilag ki is mondatott, a fellebbezés pedig elutasíttatott. Mi, ha nem csoda, hogy a halott él?!
Erre itt egy újabb csoda, amiről az evangéliumi részlet is eszembe jutott: a csendőrség megbüntetett egy süket-néma férfit, mert az kormánypártellenes jelszavakat skandált (!) egy tüntetésen. A csodálatos eset sajtóbeszámolók szerint Bukarestben március 10-én esett meg, amikor tüntetők protestáltak a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusának idején. A hatóság úgy ítélte meg, hogy a #Rezist (Ellenállok) nevű szerveződés demonstrációján részt vevő néma Ioan Duia hangoskodása az 500 és 5000 lejes bírsághatárok között 2000 lejnyi büntetést ért meg. Persze nem ő volt az egyetlen megbüntetett, a mintegy 250 résztvevőből "legalább három személyt kiemeltek és a területileg illetékes rendőrőrsre vittek", csendháborítás és a hatósági rendfenntartás akadályozásának vádjával. Már az is csoda-szerű, hogy a három személy közé éppen egy süket-néma lett az egyik kiválasztott. Arról nincsenek hiteles információk, hogy valóban volt-e hallható megnyilvánulása, de ha már ott volt, biztos nagyon durva dolgokat... gondolhatott.
A halott él és a bíróságra sétafikál, a süket-néma meg egy tüntetésen ordítozik! Hogyan lehet itt rendet tartani? Hát csoda, hogy úgy áll ez az ország, ahogyan?!
                                     A megbüntetett és a bírságról szóló jegyzőkönyv
                                                                         (fotó: digi24.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése